Folkbildningsbiblioteket


Välkommen till folkbildningsbiblioteket!

Välkommen till Fältbiologernas alldeles egna folkbildningsbibliotek! Här samlar vi en massa resurser för dig som vill engagera dig och lära dig mer. Vare sig du vill lära dig mer om arter, politisk påverkan, hur du driver en klubb eller helt enkelt få tips vad du kan göra i Fältbiologerna så har du kommit helt rätt!


Om folkbildning

Vad betyder då ordet “folkbildning”? Jo, det betyder helt enkelt ‘att lära sig saker tillsammans’. Folkbildningen har varit länge varit en grundbult i Sveriges folkrörelser och demokratins uppbyggnad och framväxt. Fältbiologerna är ett tydligt exempel – det är vår nyfikenhet och vår vilja att lära oss om miljöns, ekologins, arternas och människans samband som i vår 70+-åriga historia har gett oss bildningen som vi behöver för att kunna påverka. Utöver att det är fantastiskt roligt att lära sig saker tillsammans!


Bibliotekets indelning

När du bläddrar runt i biblioteket kommer du snabbt märka att de olika kategorierna alla hänger ihop. Kanske börjar du med att botanisera i sakkunskap och börjar sen längta efter att göra artnördiga utflykter eller politiskt påverkansarbete tillsammans med andra. Och vips sitter du och läser om hur du startar klubb så att du kan samla andra med samma intresse. Eller kanske börjar du med att leta aktivitetstips och upptäcker plötsligt att det är superspännande med mossor. Det är precis som det ska vara. 


Vi skapar tillsammans

Precis som en myrstack byggs Fältbiologerna upp av alla enskilda medlemmars engagemang, drivkrafter och kunskap. Det gäller såklart även det här biblioteket.  Tveka inte att skapa egna bidrag och dela med dig av just dina kunskaper, erfarenheter och tips. Här hittar du lite instruktioner. Du kan även skriva direkt till folkbildningsbiblioteket@faltbiologerna.se. Hör gärna också av dig om du har tankar på hur biblioteket kan förbättras. Biblioteket tillhör medlemmarna och finns till för att möta medlemmarnas behov och önskemål, så tyck till!

PS. Vår hemsida kan ibland göra att saker ser lite koko ut om du läser via mobilen. Om det ser konstigt ut, testa gärna att gå in via en dator.


Här hittar du tips på hur man kan organisera sig i Fältbiologerna! Du får hjälp i hur man kan organisera sig tillsammans på ett roligt och demokratiskt sätt och hur man planerar kul aktiviteter, på klubb-, distrikts och riksnivå. Här finns också material för dig som är eller funderar på att bli minifältisledare. Har du egna tips? Skriv in dem!

Kom igång i er klubb
Har du precis blivit vald till en klubbstyrelse? Eller har ni dragit igång en helt ny klubb? Grattis, ni har en rolig tid framför er. I den här mappen finns lite tips på hur ni kan komma igång, lite grunder i att driva förening och annat som kan vara till hjälp för er. Såklart kommer mycket av det andra materialet i folkbildningsbiblioteket också komma väl till hands för er, det är bara att välja och vraka vad ni vill ta del av. Finns det ingen klubb i närheten av där du bor? Eller vill du samla andra medlemmar kring ett särskilt intresseområde? Då kan du starta klubb! Det är en toppenmöjlighet att få göra roliga aktiviteter tillsammans med andra unga, och inte svårt alls. På den här sidan hittar du information om att starta klubb.
Ekonomi

Är du kassör i en klubb, eller har frågor om klubbekonomi? Då har du kommit rätt! I den här mappen finns en massa tips & tricks för dig som hanterar pengar inom Fältbiologerna. Här finns även videos som går igenom hur du fyller i några ekonomiblanketter.

Du är också alltid välkommen att skriva till verksamhetsutvecklarna vid frågor, vi ger med glädje själslig vägledning till fältbiologer med huvudvärk över kluriga bankblanketter. Kontaktuppgifter finns på faltbiologerna.se/kontakt

Ordna klubbårsmöte
Årsmöten är en av de viktigaste delarna i att vara en demokratisk förening. Det är ett möte som händer en gång per år, där alla medlemmar i er klubb har möjlighet att tycka till, välja vilka som ska vara med i styrelsen och diskutera viktiga frågor. I den här mappen finns en steg-för-steg-guide hur ni gör, protokollmallar, lokaltips och annat bra-att-ha.
Att nå ut och välkomna människor

I den här mappen hittar du resurser om kommunikation, inkludering och värvning. Med andra ord om att på olika sätt nå ut med vårt budskap och välkomna människor till den folkrörelse som Fältbiologerna är. Kommunikation, inkludering och värvning ligger som varsin undermapp.

I Kommunikation hittar du information om hur du som medlem kan använda Fältbiologernas kommunikationskanaler och kommunikationsresurser. Här hittar du även en video om hur du lägger upp ett event i kalendern här på hemsidan.
I Värvning hittar du tips på hur du kan peppa fler att vara med i Fältbiologerna. Här finns även värvningsövningar om du och din klubb vill träna värvning tillsammans innan ni ger er ut.
I Inkludering hittar du tips på hur du kan få fler att känna sig välkomna i vår förening.

Ordna aktiviteter: allmänna tips och resurser!

I den här mappen hittar du material och allmänna tips kring att arrangera aktiviteter!

Drömmer du t.ex om att ordna en övernattning i naturen, eller vill du och din klubb ordna en kurshelg för att lära er mer om olika spännande ämnen? I undermappen “Ordna större aktiviteter” finns diverse tips om att ordna större aktiviteter, såsom hur du kan lägga upp planeringen, lokaltips, kursmaterial mm.

Minifältisverksamhet

I den här mappen hittar du allt som rör minifältisverksamhet. Det riktar sig främst till dig som är intresserad av att anordna och leda aktiviteter.

Naturskyddsföreningen ordnar regelbundet ledarskapskurser för de som vill leda Natursnoksgrupper, som är en liknande verksamhet som våra minifältisgrupper. Alla fältbiologer som är nyfikna på att bli minifältisledare är varmt välkomna på de kurserna. Du hittar aktuella tillfällen på den här sidan. Är du minifältis? Kolla in “Tips till minifältisar och andra unga miljöhjältar” som ligger under naturnörderi.

Fältbiologerna är Naturskyddsföreningens fristående ungdomsorganisation. Fältbiologerna och Natursnokarna delar samma vision om ett slags kretslopp. Tanken är att Fältbiologerna tar vid där Natursnokarna tar slut. I åldern 3–10 år är du natursnok, mellan 6–12 år minifältis och sedan blir du fältbiolog tills du fyller 26 år. Som vuxen kan du sedan bli natursnoksledare med dina egna barn.

Workshops att inspireras av
I den här mappen samlar vi presentationer från workshops som någon i Fältbiologerna hållit nån gång. Om du ska hålla en egen workshop är du varmt välkommen att både använda presentationerna rakt av eller kopiera de delar som passar för just din presentation. Många av presentationerna kan också användas om du på egen hand vill lära dig mer om något.
Fältbiolog-lexikon

Stött på några krångliga ord? Sök i vårt alldeles egna lexikon. Lägg gärna in egna förklaringar och ord.

Här hittar du tips på aktiviteter, lokaler, faktakunskap och mycket mera för att kunna ordna aktiviteter ute i naturen och fördjupa ditt naturnörderi! Har du egna tips? Skriv in dem!

Arter
Att lära sig känna igen olika arter i naturen är kanske det mest berikande som finns. Att kunna olika arter är också en jättebra grund för att jobba med naturskydd: många naturområden har blivit skyddade tack vare att en cool person kände igen en skyddad art på platsen. I mappen här nedanför samlar vi resurser för dig som vill lära dig mer om olika arter. Som du ser har vi inte hunnit samla så mycket ännu, så fyll gärna på med tips! Arter
Vattenmiljöer
Tycker du att våtmarker är bland det mest spännande som finns? Vill du lära dig om hur det är ställt med våra hav? I mapparna här nedanför hittar du diverse resurser om olika typer av vattenmiljöer. Som du ser har vi inte hunnit samla så mycket än så kom gärna med tips, antingen genom att mejla folkbildningsbiblioteket@faltbiologerna.se eller skriva i de olika tipsdokumenten i mapparna. Hav och havsmiljöer Sötvatten och sötvattenmiljöer
Miljöer på land
Tycker du att skog är det bästa som finns och vill lära dig mer? Brinner du för hållbar matförsörjning? I mapparna här nedanför hittar du diverse resurser om olika typer av landmiljöer. Som du ser har vi inte hunnit samla så mycket än så kom gärna med tips, antingen genom att mejla folkbildningsbiblioteket@faltbiologerna.se eller skriva i de olika tipsdokumenten i mapparna. Kom gärna också med tips på fler miljötyper vi borde lägga till som kategorier. Skog Jordbruk Ängsmarker
Aktivitetstips till minifältisar och andra unga miljöhjältar
Här hittar du ett gäng tips på hur du räddar bin, påverkar de som bestämmer och ordnar en skräpplockartävling. Materialet riktar sig lite extra till dig som är barn, men även du som är lite äldre ungdom kan naturligtvis ha glädje av det. Tips för unga miljöhjältar.

Vill du veta hur man skriver ett medborgarförslag, var fältbiologerna ställer sig i olika frågor eller hur andra aktörer resonerar i miljöfrågor? Då är det hit du ska kolla! Här samlar vi föreläsningar, texter, tips på hur man påverkar och våra miljöpolitiska program. Har du egna tips? Skriv in dem!

Politik och påverkan: aktivitetstips

I den här mappen hittar du tips på hur du kan påverka politiskt! Kanske du vill påverka din kommun att växla upp sitt klimatarbete eller få tips på hur du når ut i media? Vill du hjälpa Fältbiologerna nå ut till fler? Kolla då in här!

Klimat
Brinner du för klimatet och vill ha mer faktakunskap? Då kan du gå in i mappen här nedanför. Som du ser har vi inte hunnit samla så mycket än så kom gärna med tips, antingen genom att mejla folkbildningsbiblioteket@faltbiologerna.se eller skriva i de olika tipsdokumentet i mappen. Klimat
Miljöpolitiska program

På den här sidan hittar du våra miljöpolitiska program men också stadgar, verksamhetsplan, budget och mer!

Andra inspelningar

Inspelning från en workshop om att starta klubb: Klubbstart

UR:s program om miljökamp, där vi bland annat får följa några fältbiologer.

Material till skolor

Vill du att din klass ska lära sig mer om skog? Eller vet du en lärare som kanske vill hitta bra material om skog? Vårt pedagogiska material är fritt att använda, så tipsa gärna lärare du känner: Pedagogiskt material om skog & Pedagogisk film Vår fristående moderorganisation, Naturskyddsföreningen, har en massa material som riktar sig till skolor. Det hittar du här. 


Har du fått en massa kul idéer, men har frågor om något? Eller har du fått en overload av all spännande kunskap och vet inte var du ska börja engagera dig? Frukta ej! Du är alltid varmt välkommen att ta hjälp. På den här sidan hittar du kontaktuppgifter till kansliet och olika grupper i föreningen som kan hjälpa dig vidare.