Aktivister (6-26 år) sökes till Fältbiologernas nya påverkansgrupp!

Aktivister (6-26 år) sökes till Fältbiologernas nya påverkansgrupp!

Hej alla fältbiologer och andra miljöintresserade i åldern 6-26 år!

Kortversion: Vill du rädda världen? Anmäl dig till vår nya påverkansgrupp här!

Klimatkrisen, artdöden och världens orättvisor är akuta hot. Ibland kan det kännas som att en är maktlös, men vi kan påverka tillsammans – och nu har du världens chans att bidra! Fältbiologerna kämpar varje dag för en rättvis värld med naturens bästa i centrum, där alla människors grundbehov uppfylls inom planetens gränser. Nu har du chansen att hjälpa till i vår aktivism på allra högsta politiska nivå – med allt från möten med regeringen och intervjuer med journalister till aktioner och debattartiklar!

Tidigare har Fältbiologernas påverkansarbete och aktivism på riksnivå främst drivits av två-tre ledamöter i riksstyrelsen. I år vill vi öppna upp detta arbete för alla fältbiologer – så att alla ska få vara med, få insyn i och chansen att driva vårt påverkansarbete. Därför startar vi en påverkansgrupp där alla kan ta egna och hjälpa till med andras initiativ.

Vem kan vara med? Alla fältbiologer (6-26 år) är varmt välkomna att medverka, oavsett hur lite eller mycket kunskap om eller erfarenhet av opinionsbildning, aktivism eller miljöfrågor en har sedan tidigare! Fältbiologerna är till för att lära oss av varandra, så detta är ett utmärkt sätt att börja engagera sig om en är peppad. Det finns inget krav på aktivitet för gruppens medlemmar. Vi vill peppa varandra och respekterar allas behov av ett hållbart och lustfyllt engagemang. Det uppmuntras att posta hur mycket en vill. Självklart går det bra att lämna gruppen när som helst. Om du inte är fältbiolog kan du bli medlem här, helt gratis!

Hur jobbar vi? Gruppens arbete kommer till stor del bedrivas via chatt/Facebook-grupp. Vi har vid behov digitala möten för de som vill, t.ex. kring väldigt konkreta initiativ (“imorgon kväll bollar vi idéer på vad vi kan ta upp med Vänsterpartiets EU-parlamentariker på ett inbokat möte nästa vecka”) eller mer övergripande planering (“om två veckor har vi öppet planerings- och spånarmöte kring påverkansidéer inför våren, vilka datum kan ni som är peppade ha möte?”).

Vad vi gör i påverkansgruppen är helt upp till oss som är med! Såhär skulle det t.ex. kunna se ut i gruppen:

  • En medlem skriver: “Idag skrev Sverigedemokraterna en debattartikel i DN om avskaffa flygskatten och jag blev jättesur. Vill någon skriva en replik tillsammans om att vi istället borde förbjuda det mesta flyget?”
  • Ordföranden skriver: “Miljöministern har bjudit in oss till ett samtal om Sveriges och EU:s jordbrukspolitik i övermorgon. Kul men brådskande! Har någon tips på vad jag bör ta upp?”
  • En styrelseledamot skriver: “Riksstyrelsen fick precis en ganska öppen förfrågan av Naturskyddsföreningen om ett samarbete för att lyfta frågan om klimatflyktingar, är någon peppad på att vara med eller har idéer på vad vi skulle kunna göra tillsammans?”
  • Vice ordföranden skriver: “Här är ett utkast på en krönika om miljörättvisa som en tidning beställt! Vill någon ge respons?”
  • En medlem skriver: “Vår lokaltidning vill intervjua mig om kommunens planer på att skövla skog i flera naturreservat, men jag har aldrig blivit intervjuad förut och är nervös! Vad ska en tänka på i en intervju? Har någon koll på skogspolitik eller hur kommuner fungerar?”

Anmäl dig till påverkansgruppen i detta anmälningsformulär!

Om du har frågor, förslag eller funderingar kring gruppen kan du kontakta gruppens kontaktperson, Fältbiologernas ordförande Leo Rudberg på leo.rudberg@faltbiologerna.se eller 0762508230. Han är ansvarar för att hjälpa till med allt möjligt i gruppen.

Fältbiologerna i en demonstration (långt innan Corona). Foto: Adam Karls Johansson, AdaMedia Med Mera.
Fältbiologerna i en demonstration (långt innan Corona). Vill du förändra världen med oss? Anmäl dig här! Foto: Adam Karls Johansson, AdaMedia Med Mera.