Antirasistiskt samtal mot SD - läs Fältbiologernas brandtal

Antirasistiskt samtal mot SD - läs Fältbiologernas brandtal

Tillsammans med Rädda Barnens ungdomsförbund, RFSL Ungdom och Ungdom mot rasism arrangerade Fältbiologerna 8 juni ett antirasistiskt panelsamtal. Samtalet kretsade kring hur Sverigedemokraterna hotar våra rörelser, idéer och medlemmar och vad vi i civilsamhället kan göra för att motverka normaliseringen av fascismen. Fältbiologerna representerades av vår styrelseledamot Evelina. Fältbiologernas brandtal, skrivet och framfört av Evelina, kan läsas i helhet nedan:

Våren 2018 skrev jag gymnasiearbete om Förintelsen. Främst för att jag har släktingar som överlevt den.

Då blev jag på allvar medveten om det aktiva och passiva deltagandet. Medborgare som röstade. Partiers utsträckta händer. Länders val att blunda och rädda sig själva. 

Högerextremism och rasism växer och normaliseras. Vi kan inte se in i framtiden men vi har facit på vad dessa val en gång ledde till. Jag är rädd. 

Ett parti med nazistiska rötter är nu det tredje största partiet i Sverige. Tre andra partier är öppna för samarbete. De val som görs nu får konsekvenser oavsett om vi väljer att ta ställning eller vara neutrala. 

Fältbiologerna har valt att ta avstånd från Sverigedemokraterna, Alternativ för Sverige och Nordiska Motståndsrörelsen med flera. Vi är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Detta är ett nödvändigt steg att ta.

Sverigedemokraterna fick bottenbetyg i Naturskyddsföreningens granskning av partiernas miljöpolitik. De har röstat nej till parisavtal och klimatlag. Högerextremism och klimatförnekelse går hand i hand.

Samma förtryckta grupper och minoriteter som hotas av högerextremismen slår också klimatkrisen extra hårt mot. De med minst skuld drabbas värst. 

Att ha flytt från klimatet är t.ex. idag inte ett giltigt skäl för att få asyl. Som miljöorganisation måste vi då ta ställning mot dem som vill helt stoppa asylinvandringen. 

Skogsskövling och gruvexploatering inkräktar på samers mänskliga rättigheter. Hur trovärdig blir vår solidaritet med samer om vi inte också tar ställning mot t.ex. Björn Söders uttalande om att samer inte är svenskar? 

Miljörörelsen har en stark vithetsnorm. För att fler ska känna sig välkomna räcker det inte med att säga att vi är för gruppers rättigheter. Vi måste också visa att vi är emot dem som vill ta ifrån dem deras rättigheter. Välja vilka vi vill inkludera och vilka vi då måste exkludera för att alla ska känna sig trygga. 

SD gör allt för att tysta oss organisationer.

Vi ser motionerna om sänkta bidrag eller hårdare villkor för bidrag.

Vi ser kuppförsöken mot FNUF och Peaceworks.

Av rädsla ställer organisationer in sin medverkan på Almedalen.

Rädsla får mig att tvivla på om jag vågar ta ställning. Särskilt efter att jag blev uppringd av en högerextremistisk youtubekanal efter att ha pratat i radio om överkonsumtion. Särskilt i frågor som dessa.

På grund av denna rädsla måste vi ta upp kampen. För att det har gått så långt. 

Vi fyra organisationer har gjort vårt val utifrån vilka vi vill vara. Hur vi vill känna med oss själva när vi ser tillbaka. Nu ber vi er att ansluta er och ta samma val. För att rädda oss själva, demokratin, klimatet och de mänskliga rättigheterna. Veta att vi gjorde det vi kunde.”

Vill din organisation ansluta sig till vårt nätverk mot normaliseringen av rasismen? Anmäl intresse i detta formulär.

Hela panelsamtalet går att se i efterhand här. Kampen fortsätter.