Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Affischeringskampanj med “Skogsupproret” (XR)

19 mars - 4 april

Gratis

Om man fyller i anmälan får man det här mailet:

“Hej och välkommen till Skogsupproret och vår affischeringskampanj!

Överallt matar skogsindustrin oss med att det svenska skogsbruket är hållbart och lösningen på klimatkrisen. TV-reklam och stora affischer i t ex busskurer ropar ut det falska budskapet trots att forskning visar på motsatsen, vilket bland annat filmerna “Om Skogen” och “More of Everything” tydliggjort. På sociala medier är det allt fler, däribland vi i Skogsupproret, som uppmärksammar denna lögn och förmedlar andra bilder av skogsindustrins konsekvenser. Vi i Skogsupproret, som är en grupp inom Extinction Rebellion, tycker också att skogsindustrins greenwashing behöver synliggöras i det offentliga rummet; på torg, i busskurer och tunnelbanor. Under två veckor, 19 mars – 4 april kommer vi i Skogsupproret därför att bedriva en affischeringskampanj för att synliggöra lögnen och bjuda skogsindustrin motstånd. För att genomföra den behöver vi vara många. Du behövs! Du gör skillnad!

 

Så här går det till

Det finns två olika varianter affischer med budskap som avslöjar och vänder sig mot skogsindustrins hållbarhetsberättelse. Tillsammans så kommer vi att sätta upp eller på andra sätt använda dessa affischer över hela Sverige. Din uppgift är alltså att sätta upp affischer eller på annat sätt göra dem synliga. Förslag på vad du kan göra finns under rubriken “Förslag på affischering”. Du kan självklart använda affischerna på fler sätt än vad vi föreslagit. Kom ihåg att följa de principer om ickevåld som Extinction Rebellion följer. Se under rubriken “Ickevåldsprinciper”.

Vi rekommenderar också att du läser igenom “Juridisk information” längre ner i mejlet.

 

För att du lätt ska komma åt affischerna finns de för nedladdning och utskrift. Följ denna länk:

https://drive.google.com/drive/folders/1IuhJT3YW2j-N-8H75tR7vVmufsnxXI7Y

 

Du kan också beställa större affischer som redan är tryckta (i begränsad upplaga) genom att mejla skogsupproret@riseup.net. Dessa är framförallt tänkta att sättas ovanpå skogsindustrins reklamaffischer, eller om sådana saknas, på busshållplatser och liknande.

Vilka är Skogsupproret och vad vill vi?

Vi är en grupp med förankring i Extinction Rebellion Sverige som organiserar en längre kampanj mot den svenska statens skogsmissbruk med krav på att Sveriges skogsbruk ska respektera samers rättigheter och ta den pågående klimat- och miljökrisen på allvar. Vi riktar särskilt in oss på statsägda Sveaskog eftersom vi anser att svenska staten har ett särskilt ansvar i frågan. Mycket händer när det gäller skogen just nu och vi siktar på att bidra till rörelsen genom att organisera en eskalerande kampanj av fredlig civil olydnad för att avkolonisera Sveriges skogsbruk. Tillsammans med samiska aktivister vill vi skapa mer aktivt folkligt stöd för att förändra Sveriges koloniala skogspolitik och följa upp aktionen som genomfördes vid Sveaskogs huvudkontor i November förra året: https://www.youtube.com/watch?v=cGjYPGSmmaM.

Vi har följande krav

  • STOPPA SKOGSMISSBRUKET

Stoppa avverkning av all kvarvarande naturskog, upphör med kalhyggen i skogsbruket och låt trädplantager åter utvecklas till levande, artrika ekosystem.

 

  • AVKOLONISERA SÁPMI

Skogsbruk som påverkar traditionella samiska renbetesmarker, jaktmarker och fiskevatten ska endast ske med samiskt medgivande, och mark i Sápmi som stulits av staten ska efterhand återlämnas till samisk förvaltning.

 

  • DEMOKRATISERA VÅR SKOG

Låt medborgarråd ta fram ett ramverk för ett rättvist skogsbruk på skogsmark utanför Sápmi, som bekämpar pågående klimatkatastrof och massutrotning och lämnar en livskraftig skog för framtida generationer.

 

Vi finns både på Facebook och Instagram under “Skogsupproret”.

Förslag på affischering

  1. “Tapetsera” stan/samhället med affischer på vanliga affischeringsytor eller andra ställen såsom busshållplatser, med t ex silvertejp eller tapetklister.
  2. Sätt affischer på skogsindustrins greenwashing-affischer
  3. Sätt affischer på platser där många människor passerar, t ex affärer, större arbetsplatser eller dagis.
  4. Ta en selfie med affischen eller be någon ta bild när du håller mobilen med affischen på skärmen. Posta på sociala medier med hashtaggarna @skogsupproret och @sveaskog och skicka bilden till oss så repostar vi på Facebook och instagram.
  5. Posta en bild på affischen och hashtagga @skogsupproret och @sveaskog för att visa ditt stöd
  6. Ställ dig, ensam eller tillsammans med några andra, med affischen utanför affärer, arbetsplatser, dagis e d under tider då personer passerar och ropa slagord (exempel) eller recitera hela dikten “Skogsupproret” eller delar av den. T ex “Livet i Sveaskogen är som bakfyllan efter röjarfesten på krogen. Fast bakfyllan dunkar i moder jord, medan festprissarna dukar upp på nya bord” eller “Det är akut, vi kräver riksdagsbeslut, som ser skogen och inte bara träd, lavskrikan och inte bara massaved, som låter koldioxiden bo bakom barken och renen rymmas på urminnesmarken”. Här finns hela dikten:

https://docs.google.com/document/d/1vREzuzhLxUMXFlbF2Zu6qcO4MiAX3C7Q2PTRk8FjCgA/edit#heading=h.pw6avsa2xdr0

 

Affischeringskampanjen är bara början. Det kommer fler aktioner som du kan vara med i!

 

Ickevåldsprinciper

Extinction Rebellion följer 10 principer som du hittar här https://extinctionrebellion.se/om-oss/. Det finns även korta föreläsningar på engelska här https://www.youtube.com/watch?v=pA3l7m_1uQQ&list=PLnzA40Blbb2kVM38JvpPv-4By8oC5iIzG&index=6

Princip nummer 9 betonar att alla våra aktioner är fredliga och ickevåldsliga, fysiskt som verbalt. Här finns en engelsk text som förtydligar detta https://docs.google.com/document/d/19m-wDsS4biAp7sv5SSZ3HVQReX4Ul4MDJoTx6B6F1Nw/edit

Juridisk information

Här hittar du juridisk information på svenska 

https://drive.google.com/file/d/1bCBvEp5S1-QVpQIla2cf0smeLGQrRypv/view?usp=sharing

Plats

Överallt