Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fågelhelg på Landsort med sträckskådning (och lite ringmärkning)

16/10 kl. 17:00 - 18/10 kl. 17:00

50kr
Skäggmes - en fågel vi inte lär se på Landsort, men som illustrerar hur ringmärkning kan se ut.

Vill du skåda höststräckande sjöfåglar på Stockholms skärgårds sydligaste ö? Då bör du följa med på Fältbiologernas fågelhelg på Landsorts fågelstation med sträckskådning! Vi kommer också få en kort guidning vid ringmärkningen.

Varje höst sträcker hundratusentals fåglar förbi ön Landsort i Stockholms sydligaste skärgård, en av Sveriges bästa fågellokaler. Detta kommer vi få uppleva under en nördig fågelhelg 16-18 oktober, då en liten grupp fältbiologer åker ut för att bo på fågelstationen, gå upp tidigt på morgnarna för att skåda sträck och rastande fåglar på ön samt också få en kort liten guidning vid ringmärkningen. Vi har chans på sträckande sjöfåglar som alfåglarsjöorrar och svärtor, kan få syn på både havsörn och kustlabb och eventuellt någon alka och prutgås.

OBS: på grund av lågt antal märkare och högt antal fåglar kommer vi tyvärr inte kunna delta i själva ringmärkningen, varken plockning ur näten eller märkning med ringar – vi kommer endast få en guidning (på kanske 20 min) under helgen. Fokus ligger inte på ringmärkning under helgen, utan på sträckskådning och skådning av fåglar på ön.

Vi åker ut från Stockholm C på fredag eftermiddag med pendeltåg och buss till Ankarudden, varifrån vi tar Vaxholmsbolagets båt till Landsort. Vi sover på fågelstationen under helgen med tidig uppstigning, innan soluppgången (ca 5-6-tiden). Den största delen av dagarna lägger vi på sträckskådning, då vi kommer stå och titta ut över fågelflockar som flyger förbi (många syns mest som prickar över havet). Vi går också runt en del på ön för att spana av rastande fåglar på klipporna, i havet och i buskagen. Vi kommer tillbaka söndag eftermiddag.

Om vi har tur finns en viss chans att ringmärkningen kan äga rum utomhus delar av helgen, och då kan vi kolla på mer kontinuerligt när fåglarna märks. Men detta kräver tur och kan inte förväntas (få fåglar i näten, så de anställda fåglarna hinner sköta allt utomhus).

Alla är välkomna att anmäla sig, men för att få ut något av helgen bör du tycka det verkar kul att stå flera timmar på en klippa och kolla på fågelflockar som flyger förbi mer eller mindre som prickar långt bort. Helgen riktar sig alltså mer till fågelnördar än nybörjare.

Tid: Vi tar Vaxholmsbolagets båt som går 18:30 från Ankarudden till Landsort fredagen 16 oktober. SL.se har inte släppt tidtabellen ännu, men sannolikt tar vi ett pendeltåg som går fredag 16:44 från Stockholm C till Nynäs gård, där vi byter till en buss som går 17:46 från Sandtorp till Ankarudden. Exakt avslutningstid är ännu ej bestämd, antingen eftermiddagen eller kvällen på söndagen.

Plats: Vi ses vid Stockholm C (de som vill kan istället ansluta i Nynäs gård eller Ankarudden eller någon hållplats däremellan). Hela helgen tillbringas på ön Landsort (Öja). Sedan åker vi gemensamt tillbaka till Stockholm C.

Tillgänglighet: Det finns grusvägar på ön, men terrängen där vi ska skåda är tyvärr ganska klippig och sannolikt svårframkomlig om en behöver rullstol eller liknande hjälpmedel. Denna aktivitet är öppen för alla fältbiologer (6-26 år).

Kontakt: Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till Leo Rudberg på leo.rudberg@faltbiologerna.se, 0762508230 eller Facebook (Leo Calandrella Rudberg).

Kostnad: För att delta på fågelstationens aktiviteter behöver du bli medlem i Föreningen Landsorts fågelstation, vilket kan fixas på plats. Detta kostar 50 kr per person för alla fältbiologer under denna helg. Förhoppningsvis och sannolikt kommer Fältbiologerna finansiera alla kostnader för mat, boende och resor – de anmälda kommer få info om detta innan de slutgiltigt bestämmer sig kring deltagande.

Anmälan: Anmälan är obligatorisk och sker så fort som möjligt via detta formulär. Vi har mycket begränsat antal platser på grund av Coronakrisen. Anmälan är inte omedelbart bindande, utan alla anmälda kommer kontaktas av Leo för att kunna fatta ett slutgiltigt beslut kring deltagande (och då även få slutgiltig info om kostnader och tider). Packlista skickas ut när helgen närmar sig.

OBS: om du har minsta symtom ska du stanna hemma, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Skäggmes - en fågel vi inte lär se på Landsort, men som illustrerar hur ringmärkning kan se ut.
Skäggmes – en fågel vi inte lär se på Landsort, men som illustrerar hur ringmärkning kan se ut.

Detaljer

Börjar:
16/10 kl. 17:00
Slutar:
18/10 kl. 17:00
Pris:
50kr
Evenemang Kategorier:
, , ,
Evenemang Taggar:
, , ,

Arrangör

Leo Rudberg
Telefon:
0762508230
E-post:
Leo.rudberg@faltbiologerna.se

Annan

Sista anmälan
Anmäl dig så fort som möjligt.
Anmälan
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScM-YvcahTEEC9VoyB1Vw_Z9U2Fo0OH7vxhDtTUvrz3au3ADA/viewform?usp=sf_link
Kontaktperson
Leo Rudberg (0762508230; leo.rudberg@faltbiologerna.se)
Tillgänglighet
Alla fältbiologer (6-26 år)

Plats

Landsort
Landsorts fågelstation
Nynäshamn, Sverige
+ Google Map