Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fågelläger på Öland med Stockholms fågelklubb

28/07 - 17/08

Rödspov - en av de vadare vi hoppas få se på Öland. Foto: Frank Vassen, CC-BY 2.0

Stockholms fågelklubb ordnar ett fågelnördigt läger på Öland i fyra dygn någon gång under perioden 28 juli-17 augusti! Sensommaren på Öland är en av de bästa tiderna och platserna för skådning i hela Sverige, med god chans på både rariteter, öländska häckfåglar och inte minst vadare som samlas i tusental . Alla födda 1995-2016 som tycker fågelskådning utomhus i flera dagar låter spännande är varmt välkomna.

Stockholms fågelklubb arrangerar ett litet fågelläger på Öland i sommar. Alla detaljer är ännu inte bestämda – men anmäl dig redan nu. 

Varje dag åker vi runt i minibuss till flera olika fågellokaler runtom på Öland. Vi hoppas få se både de många flyttfåglarna som finns i juli/augusti (särskilt om det dyker upp några spännande rariteter vi kan dra på) och häckande fåglarna som är mycket vanligare på Öland än i Stockholm som skärfläcka, rödspov, småtärna och pungmes. Särskilt hoppas vi få kolla närmare på de vadare (t.ex. kärrsnäppor, ljungpipare, kustsnäppor, myrspovar, sandlöpare, myrsnäppor)  som ibland under sensommaren samlar sig till enorma flockar längs Ölands kuster.

Vi åker minibuss tillsammans från Stockholm till Öland alternativt tar kollektivtrafik ner till Oskarshamn och hyr minibuss där. I Öland bor vi på vandrarhem, i scoutstuga eller liknande (vi fixar boende till alla på samma ställe, men det är inte bokat ännu). Eventuellt blir det masslogi på golv eller tältning, men vi ska försöka se till att ha tillgång till kök. Under lägret kommer vi förhoppningsvis fixa maten tillsammans på vårt boende. 

Vi kommer vara borta drygt fyra dygn totalt, d.v.s. om vi åker ner t.ex. en onsdag från Stockholm (och då lämnar Stockholm typ förmiddagen) kommer vi komma hem söndag kväll. Vi har inte bestämt datum utan detta beror på när flest anmälda kan under perioden 28 juli-27 augusti.

OBS: Detta är ett nördigt fågelläger riktat till alla födda år 1995-2016 (erfarna som nybörjare) som genuint är peppade på ett gäng hyfsat intensiva dagar med fågelskådning utomhus stora delar av dagarna! En dag kommer vi gå upp ca 03:00 för att hinna iväg 04:00 i tid till soluppgången. Övriga dagar kommer vi gå upp vid ca 6-tiden för att hinna iväg 07:00. En av dagarna kommer vi skåda hela dagen fram till 17:00 (detta för att vi ska hinna rejält långt den dagen utan att behöva vända om mitt under dagen) – övriga dagar kommer vi släppa av folk vid boendet vid 13-tiden, så får de chilla resten av dagen medan de som vill fortsätter skåda med minibuss. Alla kommer kunna äta minst ett ordentligt mål mat om dagen (lunch eller middag), men sannolikt behöva äta matsäck (som vi fixar tillsammans) – ev. lättare mat som macka eller likannde – den andra måltiden.

Du behöver inga förkunskaper (men däremot en genuin nyfikenhet) och vi lär av varandra. Du bör dock vara medveten om att detta inte ett allmänt chill naturläger utan ett utpräglat fågelskådningsläger, anpassat för dig som är eller vill bli fågelskådare (åtminstone för fyra dygn). 🙂

Vi har ca 8 platser på lägret, inklusive arrangör och chaufförer. I första hand riktar vi oss till dig som är med i Stockholms fågelklubb eller som kan ställa upp som chaufför av minibuss – om vi inte fyller platserna fort med dessa är dock övriga fältbiologer från andra klubbar välkomna (så anmäl dig redan nu även om du varken är med i Stockholms fågelklubb eller som chaufför, så blir du “först i kön” ifall platser fortfarande finns kvar).

Är du lite för gammal (född 1992-1994) men kan vara chaufför eller medarrangör? Anmäl dig så kanske du får plats, det finns viss risk att vi behöver detta för att lägret ska kunna genomföras!

Kostnad? Vi eftersträvar en så låg deltagaravgift som möjligt (förhoppningsvis gratis). Eventuellt kommer vi behöva ta ut en deltagaravgift för att täcka mat och liknande. Detta beror främst på hur dyrt boendet blir och om vi lyckas få aktivitetsbidrag från distriktet.

Frågor eller funderingar? Kontakta arrangören Leo Rudberg (0762508230, leo.rudberg@faltbiologerna.se).

Anmäl dig här snarast: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhSo5noeBo1bmxkXjd89Puh2QdRKhRt46FnkxdH0aZfO6Ffw/viewform?usp=sf_link. Anmäl dig gärna oavsett om du är med i Stockholms fågelklubb/kan vara chaufför eller ej så får vi se om det blir platser över!

Denna aktivitet förutsätter att den inte hindras av Coronarestriktionerna. Vi tror och hoppas att den kommer gå att genomföra.

Rödspov - en av de vadare vi hoppas få se på Öland. Foto: Frank Vassen, CC-BY 2.0
Rödspov – en av de vadare vi hoppas få se på Öland. Foto: Frank Vassen, CC-BY 2.0

Detaljer

Börjar:
28/07
Slutar:
17/08
Evenemang Kategorier:
, , , , , , , ,
Evenemang Taggar:
, , ,

Plats

Stockholm till Öland
Sverige

Arrangör

Leo Rudberg
Telefon:
0762508230
E-post:
Leo.rudberg@faltbiologerna.se

Annan

Sista anmälan
Anmäl dig snarast - så fort vi fått ihop tillräckligt många chaufförer etc bildar vi gruppen!
Anmälan
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhSo5noeBo1bmxkXjd89Puh2QdRKhRt46FnkxdH0aZfO6Ffw/viewform?usp=sf_link
Kontaktperson
Leo Rudberg, 0762508230, leo.rudberg@faltbiologerna.se
Tillgänglighet
Varierad - vi kommer åka minibuss (sannolikt inte särskil tillgänglig) och gå i olika naturområden, delvis ute i naturen på ej grusade vägar (d.v.s. i ganska svårframkomlig terräng).