Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fältbiologerna till Ende Gelände: vi stoppar kolindustrin!

18/06 kl. 10:00 - 24/06 kl. 17:00

Gratis
Klimataktivister som stänger ned en kolgruva under Ende Gelände 2016. Foto: Rikuti/Ende Gelände 2016, CC-BY-SA 4.0
Klimataktivister som stänger ned en kolgruva under Ende Gelände 2016. Foto: Rikuti/Ende Gelände 2016, CC-BY-SA 4.0
Klimataktivister som stänger ned en kolgruva under Ende Gelände 2016.
Foto: Rikuti/Ende Gelände 2016, CC-BY-SA 4.0

FÖLJ MED FÄLTBIOLOGERNA TILL ENDE GELÄNDE – CIVIL OLYDNADS-AKTIONEN MOT KOLINDUSTRIN I TYSKLAND
Ende Gelände är en aktion som äger rum 19-23 juni i koldagbrottet Garzweiler i Rhineland i västra Tyskland. Det är en av vår tids största civil olydnads-aktioner för klimatet, där tusentals medmänniskor fredligt stänger ned en kolgruva tillsammans. Denna aktion mot fossilindustrin har tidigare år lyckats stänga ned några av Europas största koldioxidutsläppare under hela dygn. Miljöorganisationer och privatpersoner från hela kontinenten samlas i ett stort läger för att tillsammans stå i vägen för kolutvinning och -förbränning som hotar både klimatet, lokalbefolkningens hälsa och biologisk mångfald.

ÅK MED FÄLTBIOLOGERNA – ANMÄL DIG SNARAST
Fältbiologerna erbjuder 10 stycken platser på en buss ordnad av ideella svenska aktivister i nätverket Ende Gelände Sweden som kör oss hela vägen mellan Sverige och Ende Gelände-lägret (i Tyskland) tur och retur. Anmälan är öppen för dig som är ca 18-25 år (se detaljer nedan). Först till kvarn! Reservlista kommer finnas, så du kan fortsätta anmäla dig så länge formuläret finns tillgängligt. Vi kommer att höra av oss till de 10 första som anmäler sig via telefon för att stämma av och du kommer få vidare information via mejl (bl a en packlista).

Som representant för Fältbiologerna under aktionen förväntas du tillsammans med gruppen delta på aktionen utefter gruppens överenskommelser – att själv begå civil olydnad är inget krav för att delta, men vi förväntar oss att alla aktivt bidrar på något sätt till en framgångsrik klimataktion (utöver civil olydnad kan en t.ex. bidra med logistik/praktiska saker eller kommunikation). Gruppen förväntas också dela med sig av sin upplevelse i Fältbiologernas sociala medier genom att t ex ladda upp bilder från aktionen samt att gemensamt skriva en artikel till Fältbiologen, Fältbiologernas tidskrift. Innan avresa – någon gång i juni – ska alla Fältbiologernas representanter ha ett gemensamt Skypemöte för att lägga upp en plan för deltagandet.

PRAKTISK INFO
Bussen går från Uppsala och Stockholm på förmiddagen 18 juni och ankommer till Ende Gelände 19 juni. Resan hem startar 23 juni och anländer sannolikt till Stockholm och Uppsala 24 juni. (OBS: de exakta tidsangivelserna – 10:00 och 17:00 – är slumpmässigt valda och stämmer sannolikt inte.) Resan tar ca 20 timmar och det innebär att du kommer behöva sova på bussen. På plats på Ende Gelände sover du i tält.

KOSTNADER
Fältbiologerna betalar din plats på bussen till och från Ende Gelände, men vi kommer tyvärr inte kunna stå för övriga kostnader, såsom mat, egen resa till Stockholm/Uppsala och eventuella andra omkostnader. Räkna med att kostnader för mat m.m är ca 300-500 kr.

OM CIVIL OLYDNAD
Civil olydnad innebär att någon bryter mot lagen med flit med ett högre politiskt syfte – i detta fall att stoppa kolindustrin. Fältbiologerna uppmuntrar civil olydnad men kan i detta fall inte stå för några eventuella juridiska kostnader, böter eller liknande. Vi tar heller inte på oss något ansvar för eventuella juridiska risker eller säkerhetsrisker med ditt deltagande. Allt deltagande sker på egen risk under eget ansvar.

ANMÄLAN
Anmälan är öppen för alla medlemmar i Fältbiologerna som fyllt 18 år. Medlem i Fältbiologerna kan du bli om du är född 1994 eller senare (alltså om du fyller 25 i år eller är yngre). Det är gratis att bli medlem i Fältbiologerna, vilket du kan bli här: https://www.faltbiologerna.se/bli-medlem/ OBS: efter att du blivit medlem måste du också anmäla dig på länken nedan till själva Ende Gelände-resan!

Anmäl dig senast måndag 13 maj på denna länk: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-uhqT6Feuggt6t2p-wavo5o6l04aTTyRIf7PJIstNr9DTCg/viewform OBS: först i kvarn, så anmäl dig så snart du kan!

Vi söker även en person som vill vara gruppledare för Fältbiologernas delegation. Det innebär att du har ett extra ansvar för gruppen under Ende Gelände. Som gruppledare bör du ha egen erfarenhet av civil olydnad, ansvarskänsla och en vilja att stötta gruppen. Du ska fungera som trygghetsperson för de övriga deltagarna och kontaktperson gentemot Fältbiologernas riksförening. Som tack för din viktiga insats bekostar Fältbiologerna även dina eventuella resor inom Sverige till/från bussen samt matkostnader på plats. Även gruppledare anmäler sig via samma formulär: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-uhqT6Feuggt6t2p-wavo5o6l04aTTyRIf7PJIstNr9DTCg/viewform

MER INFO OM ENDE GELÄNDE
Lär mer om Ende Gelände här:
– Aktivistnätverket Ende Gelände Sweden som arrangerar bussen: https://www.facebook.com/EGSweden/
– Ende Geländes engelskspråkiga webbplats med film och texter: https://www.ende-gelaende.org/en/

Se även vårt Facebook-event för Fältbiologernas resa: https://www.facebook.com/events/613137199202190/

FRÅGOR?
Kontakta Fältbiologernas ordförande Lovisa Roos
Telefon: 0703870118
Mejl: Ordforande@faltbiologerna.se

OM FÄLTBIOLOGERNA
Fältbiologerna är Sveriges största miljö- och naturorganisation till barn och unga. Vi är fristående ungdomsförbund till Naturskyddsföreningen och är både ute i naturen och inne i miljödebatten.

Detaljer

Börjar:
18/06 kl. 10:00
Slutar:
24/06 kl. 17:00
Pris:
Gratis
Evenemang Taggar:
,
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/613137199202190/

Arrangör

Fältbiologerna riks
E-post:
info@faltbiologerna.se
Webbplats:
www.faltbiologerna.se

Annan

Sista anmälan
13 maj
Anmälan
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-uhqT6Feuggt6t2p-wavo5o6l04aTTyRIf7PJIstNr9DTCg/viewform?fbclid=IwAR1d21780Aqw2Ai8IYy9kPbx-_p5Gv15qqnA0V2d_Kw7UvKfI4PkreU67y8
Kontaktperson
Lovisa Roos, 0703870118, Ordforande@faltbiologerna.se
Tillgänglighet
Alla medlemmar, 18-25 år