Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Stora Lupinbekämpardagen 2021

06/06

RÄDDA BIOLOGISK MÅNGFALD – BEKÄMPA LUPINER! 🚨🚨🚨

Har ni också sett den färgsprakande blomsterlupinen breda ut sig i vägrenarna, mil efter mil? Vissa tycker att den är vacker, men dess expansion är ett hot mot prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster.
Varför? Jo, blomsterlupinen är en invasiv art från Nordamerika. Den har spritt sig rasande snabbt i Sverige och tar därmed växtplats från flera av våra mest älskade arter. Dessutom binder den kväve, vilket gör marken mer näringsrik. Då trivs inte flertalet blommor. Eftersom många blomsterarter försvinner, får också insekter det svårare att klara sig.
Blomsterlupinen gör alltså stor skada och den har redan fått ett starkt fäste i Sverige. Men tillsammans kan vi bekämpa den! Den sjätte juni, på Sveriges nationaldag, ger vi oss ut i hela landet för att bekämpa lupinerna.

VAD KAN JAG GÖRA?

Nivå 0 – MINIMUM. Bidra inte till spridningen av blomsterlupinen. Så inte blomsterlupiner i din trädgård eller någon annanstans.
Nivå 1. Plocka blomsterlupiner. Gör en vacker bukett men släng dem sedan på rätt sätt, d.v.s. skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.
Nivå 2. Plocka fram lien och slå blomsterlupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.
Nivå 3. Gräv upp blomsterlupiner. Samla ihop rötterna och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.
Nivå 4. – HARDCORE. Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!

Det här kan du göra på alla nivåer: bjud in vänner till detta evenemang och uppmuntra dina kompisar att också bekämpa blomsterlupiner! Ta en bild och lägg upp i sociala mediet med #storalupinbekämpardagen.
Du tar självklart eget ansvar för vad, var och hur du gör för att få bort blomsterlupiner.
Inga blomsterlupiner där du bor?
Du kan bidra genom att bekämpa andra invasiva arter såsom jättebalsamin, snöbär, foderlosta m. fl. Kolla artdatabankens lista för information om fler invasiva arter.

INVASIVA VÄXTER HOTAR SÁPMI 🔥🔥🔥

Fältbiologerna kräver att politikerna ska ta ansvar för att stoppa de invasiva växterna – men när nu makthavarna inte tar sitt ansvar uppmanar vi alla att gå ut själva för att rycka upp dem med rötterna och samtidigt sätta press på våra politiker.
Det kanske största invasiva hotet mot vår biologiska mångfald är den nordamerikanska Contortatallen, som skogsbolagen planterat sedan 1970-talet inte minst på renbetesmarker i Sápmi vilket försvårar för samebyarna. Natursidan rapporterar:
“Renarna behöver lavar, men lavar trivs inte i contortaplantagerna och dessutom är det svårt att leda renarna genom dessa plantager. Omvandlingen av landskapet har skett utan samråd med samebyarna.
– Vi kräver att storskogsbruket tar sitt ansvar och slutar plantera Contorta i renskötselområdet, och tar fram en plan för hur befintliga bestånd kan avvecklas. Vi kräver respekt för vår rätt att kunna använda marken för renbete och accepterar inte att Contorta planteras på våra marker, skriver Svenska Samernas Riksförbund i sin rapport.”
Fältbiologerna kräver därför av riksdag och regering:
🔥 Förbjud försäljning och plantering av invasiva växter – inklusive blomsterlupiner och Contortatallar.
🔥 Satsa rejält på både statlig, regional och kommunal nivå på att rent fysiskt bekämpa invasiva växter.
🔥 Driv på i EU och världshandelssammanhang för att minska spridningen av invasiva växter globalt.

MER INFORMATION:

– Läs Natursidans reportage om Contorta: https://www.natursidan.se/…/hard-kritik-mot-att…/

– Läs Svenska Samernas Riksförbunds rapport om Contorta: https://www.sapmi.se/…/Contortaplantage-%C3%A4r-ett…

– Läs Naturvårdsverket om blomsterlupin: https://www.naturvardsverket.se/…/Arter…/Blomsterlupin-/

– Läs Länsstyrelsen i Dalarna om invasiva arter: www.lansstyrelsen.se/dalarna/invasivaarter

ARRANGÖR:

Initiativtagare till Stora Lupinbekämpardagen är Fältbiologerna – Sveriges största miljö- och naturorganisation för unga. Vi är ute i naturen och inne i miljödebatten. Sedan 1947 har vi folkbildat och engagerat över 100 000 barn och unga.
Om oss: https://faltbiologerna.se/
Bli medlem (helt gratis, 6-25 år): https://www.faltbiologerna.se/bli-medlem/

KONTAKT:

Leo Rudberg, ordförande Fältbiologerna
leo.rudberg@faltbiologerna.se
076-2508230

 

Läs mer här >>> 
Ta del av fler aktiviteter för att stoppa artdöden!

Detaljer

Datum:
06/06
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://www.faltbiologerna.se/lupinbekampardagen/

Arrangör

Fältbiologerna riks
E-post:
info@faltbiologerna.se
Webbplats:
www.faltbiologerna.se