Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mordplats gräsmatta – Häng med Växjö Fältbiologer på biologiska mångfaldens dag

22 maj kl. 10:00

Gratis

Hej på er!

På lördag är det biologiska mångfaldens dag och vi i Växjö Fältbiologer är inte sena att hänga med på aktion “Mordplats gräsmatta”. Det kommer att finnas olika nivåer som vi i klubben kan välja mellan, beroende på hur vi känner. Dessa står längre ner här i texten. Vi träffas vid Stortorget i Växjö klockan 10 och utgår därifrån. Blir vi fler än åtta kommer vi att organisera så att vi träffas på olika ställen och sprider ut oss. Sedan försätter vi under dagen till vi känner oss klara.

Här nedan kommer både information om vår stora nationella kampanj och även lite mer information om aktionen som äger rum.

Nu lanseras Fältbiologernas stora kampanj år 2021: Stoppa artdöden! Som en första aktion kommer vi runtom i Sverige ockupera gräsmattor under parollen “Mordplats Gräsmatta” på Biologiska mångfaldens dag 22 maj.

Gräsmattor är nästan lika biologiskt värdelösa som asfaltsparkeringar och borde givetvis ersättas av levande blomsterängar. Samtidigt är gräsmattorna bara en symbol för det mycket större problemet med artdöden.

Vi lever nämligen i Jordens sjätte massutdöende av arter – den största sedan dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år sedan. Svensk skogsskövling, gruvbrytning och motorvägar hotar våra vilda växter och djur. Jakten på tillväxt bidrar till att en miljon arter kan dö ut. Artdöden är minst lika akut som klimatkrisen.

Därför arrangerar vi…

🔥🔥🔥🔥🔥 MORDPLATS GRÄSMATTA – EN AKTION, SJU NIVÅER 🔥🔥🔥🔥🔥
Det finns sju olika nivåer du eller din klubb kan medverka på under aktionsdagen 22 maj – beroende på hur satsiga ni vill vara:

✊ NIVÅ 1: Gå till din gräsmatta och se sur ut med armarna i kors (kan bli snygg bild).

✊ NIVÅ 2: Sätt upp “Missing” posters (A4) på lite olika hotade djur på anslagstavlor nära gräsmattor (brottsplatsen). Där kommer stå info om hur folk kan engagera sig för biologisk mångfald. (Länk till affisch publiceras senare i detta event)

✊ NIVÅ 3: Spärra av en gräsmatta, gärna en kommunen borde göra om till äng!

✊ NIVÅ 4: Avspärrningsband kan fås gratis av Fältbiologerna om ni mejlar en adress riksföreningen ska skicka banden till på info@faltbiologerna.se senast 14 maj (så ni hinner få banden i tid)

✊ NIVÅ 5: Spärra av en gräsmatta. Fixa liksäckar (svarta sopsäckar) att lägga er i, för att spela utrotade arter.

✊ NIVÅ 6: Spärra av en gräsmatta. Res en gravsten på något kreativt sätt som ett minnesmärke över utdöda arter.

✊ NIVÅ 7: Spärra av en gräsmatta. Gräv upp gräsmattan och gerillaodla pollinatörvänliga växter som kärleksört, kaprifol eller lavendel.

 

Här kan ni läsa mer om Fältbiologernas kampanj mot artdöden 2021: https://www.faltbiologerna.se/stoppa-artdoden/

PS. Missa inte Fältbiologernas nationella artrally som infaller dagen efter, 23 maj där vi i Växjö också hänger med. Vi ska minsann hitta en väldans massa arter! Roligt sätt att lära sig nya arter och samtidigt hänga med andra härliga Fältbiologer!

Nationella Facebookevenemanget: https://www.facebook.com/events/426157148678908/

Länken till anmälan och info inför artrallyt med Växjöklubben: https://www.faltbiologerna.se/evenemang/artrally-med-vaxjo-faltbiologer/

 

Anmälan till Mordplats Gräsmatta Växjö: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckX2ZNVC-f-bRPITcXU0Ma2pDIZ8WziXNPE61R2uZfOcgCdQ/viewform?usp=sf_link

 

Vi ser så fram emot att ses, och har du några funderingar så är det bara att göra av sig!

Vänliga och peppiga hälsningar från Växjö Fältbiologer!

 

Kontakt: Leila Hasch (leila.kreativ@gmail.com, 0768791190)

Plats

Stortorget Växjö
Växjö, Sverige
Telefon:
0768791190

Annan

Sista anmälan
22 maj klockan 08.00
Anmälan
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckX2ZNVC-f-bRPITcXU0Ma2pDIZ8WziXNPE61R2uZfOcgCdQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0
Kontaktperson
Leila Hasch
Tillgänglighet
Vi anpassar oss efter gruppen och kommer att vara utomhus.
Coronainfo
Vi kommer att vara åtta personer i varje grupp.