Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Stora lupinbekämpardagen 2022!

6 juni

Lupinen må vara vacker, men egentligen är den en invasiv art
som gör stor skada på naturen. Både blommor och insekter drabbas när lupinen tränger ut andra växter. Men tillsammans kan vi rädda den biologiska mångfalden!

Den 6 juni, på nationaldagen, uppmanar vi folk i hela landet att ge sig ut för att bekämpa lupinerna!

 

Bekämpa lupinen tillsammans!

Fältbiologernas lokala klubbar får gärna anordna egna lokala lupinbekämparevenemang.Ska du/ni  annordna en aktivitet genom Fältbiologerna under Stora Lupinbekämpardagen? Kul!

Använd då “lupin” som Evenemangskategori när du skapar evenemanget här på hemsidan.

 

VÄRNA BIOLOGISK MÅNGFALD - BEKÄMPA LUPINER!
Har ni också sett den färgsprakande blomsterlupinen breda ut sig i vägrenarna, mil efter mil? Visst är den vacker, men den är också en invasiv art från Nordamerika. Den har spritt sig rasande snabbt i Sverige och tränger därmed ut exempelvis prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka, tjärblomster och andra ängsblommor. Dessutom binder den kväve, vilket gör marken mer näringsrik. Då trivs inte de flesta blommor. Eftersom många blomsterarter försvinner, blir det också svårare för insekter att klara sig.

Tillsammans kan vi bekämpa blomsterlupinen och göra en insats för att bevara mångfalden av blommor i våra vägrenar, diken och ängar.

 

VAD KAN JAG GÖRA?
Nivå 0. – MINIMUM. Bidra inte till spridningen av blomsterlupinen. Så inte blomsterlupiner i din trädgård eller någon annanstans.
Nivå 1. Plocka blomsterlupiner. Gör en vacker bukett men släng dem sedan på rätt sätt, d.v.s. skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.
Nivå 2. Plocka fram lien och slå blomsterlupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.
Nivå 3. Gräv upp blomsterlupiner. Samla ihop rötterna du och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.
Nivå 4. – HARDCORE. Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!
Det här kan du göra på alla nivåer: bjud in vänner till detta evenemang och uppmuntra dina kompisar att också bekämpa blomsterlupiner!

Du tar självklart eget ansvar för vad, var och hur du gör för att få bort blomsterlupiner. Gräv till exempel inte lupiner i någon annans trädgård. Ta också hänsyn till de eldningsförbud som råder i delar av landet.

 

VAR HITTAR JAG LUPINERNA?

Här finns inrapporterade fynd från 2020 och 2021 i hela landet: https://www.artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch…
Inga blomsterlupiner där du bor? Du kan bidra genom att bekämpa andra invasiva arter såsom jättebalsamin, snöbär, foderlosta m. fl. Kolla artdatabankens lista för information om fler invasiva arter.

Kontakt: Signe Rönnegård, mejl: signe.ronnegard@gmail.com

 

LÄS MER OM BEKÄMPNING AV INVASIVA ARTER

Detaljer

Datum:
6 juni
Evenemang Kategori:

Arrangör

Fältbiologerna riks
E-post:
info@faltbiologerna.se
Webbplats:
www.faltbiologerna.se

Plats

Hela landet!