Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Stora lupinbekämpardagen – för biologisk mångfald

06/06

Gratis
Bort med Lupinen
VÄRNA BIOLOGISK MÅNGFALD - BEKÄMPA LUPINER!
Har ni också sett den färgsprakande blomsterlupinen breda ut sig i vägrenarna, mil efter mil? Vissa tycker att den är vacker, men dess expansion är ett hot mot prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster.

Varför? Jo, blomsterlupinen är en invasiv art från Nordamerika. Den har spritt sig rasande snabbt i Sverige och tar därmed växtplats från flera av våra mest älskade arter. Dessutom binder den kväve, vilket gör marken mer näringsrik. Då trivs inte flertalet blommor. Eftersom många blomsterarter försvinner, får också insekter det svårare att klara sig. Blomsterlupinen gör alltså stor skada och den har redan fått ett starkt fäste i Sverige. Men tillsammans kan vi bekämpa den! Den sjätte juni, på Sveriges nationaldag, ger vi oss ut i hela landet för att bekämpa lupinerna!

 

 

VAD KAN JAG GÖRA?

Nivå 0 – MINIMUM. Bidra inte till spridningen av blomsterlupinen. Så inte blomsterlupiner i din trädgård eller någon annanstans.

Nivå 1. Plocka blomsterlupiner. Gör en vacker bukett men släng dem sedan på rätt sätt, d.v.s. skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.

Nivå 2. Plocka fram lien och slå blomsterlupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.

Nivå 3. Gräv upp blomsterlupiner. Samla ihop rötterna och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.Fffffff

Nivå 4. – HARDCORE. Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!

Det här kan du göra på alla nivåer: bjud in vänner till detta evenemang och uppmuntra dina kompisar att också bekämpa blomsterlupiner! Ta en bild och lägg upp i sociala mediet med #storalupinbekämpardagen. Du tar självklart eget ansvar för vad, var och hur du gör för att få bort blomsterlupiner.

Inga blomsterlupiner där du bor?
Du kan bidra genom att bekämpa andra invasiva arter såsom jättebalsamin, snöbär, foderlosta m. fl. Kolla artdatabankens lista för information om fler invasiva arter.

 

MER INFORMATION:

Från Naturvårdsverket >>

Från Länsstyrelsen i Dalarna >> 

 

ARRANGÖR:

Fältbiologerna

 

MEDIEKONTAKT:

Tove Lönneborg, ordförande för Fältbiologerna

076-0073689
tove.lonneborg@faltbiologerna.se

Detaljer

Datum:
06/06
Pris:
Gratis
Evenemang Kategorier:
,
Evenemang Taggar:
, , , ,

Arrangör

Fältbiologerna riks
E-post:
info@faltbiologerna.se
Webbplats:
www.faltbiologerna.se