Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Trädhelg i Valldastugan

08/02 kl. 11:30 - 09/02 kl. 16:00

Gratis

Nästan överallt i Sverige har vi en massa träd. De utgör viktiga delar av många av våra ekosystem. Vill vi förstå naturen bättre gör vi gott i att lära känna träden bättre. Det är vad det här evenemanget handlar om.

Många kan nog identifiera åtminstone ett par trädarter, ofta med hjälp av deras löv. När de lövfällande träden släppt sina löv under vintern blir det dock lite klurigare. Men genom att lära sig om träds övriga vegetativa karaktärer, såsom knoppar och bark, och hur dessa skiljer sig åt mellan olika trädarter, är det inte nödvändigtvis svårare att identifiera träd under vintern än under resten av året.

Genom att läsa bestämningslitteratur, beskåda träd i fält och studera detaljer i lupp och mikroskop lär vi oss tillsammans! Personer av alla kunskapsnivåer är varmt välkomna.

Evenemanget sker som en del av en serie av aktiviteter som kallas för Valldastughäng, som sker den andra helgen varje månad i Valldastugan, vilket är en charmig liten stuga vi har tillgång till i natursköna Vallda Sandö. Där samlas vi för att ägna oss åt diverse olika naturrelaterade aktiviteter, eller vad annat vi känner för. Det kan handla om fågelskådning, botanik, sol och bad, pyssel eller att lösa världens problem kring en lägereld.

Mer specifikt är det lördag förmiddag till söndag kväll som gäller. Det går också bra att komma dit över dagen. För övernattning finns det ett par sängar att tillgå. Ta bara med dig sovsäck. Stugan har utedass, rinnande vatten, el och en kokplatta. Mat lagar de som övernattar ofta tillsammans. Hör av dig om du vill vara med i matlaget.

Till valldastugan tar en sig enklast med buss till busshållplatsen Sandö, mer specifikt med buss 733, som bland annat avgår från Kungsbacka station. Från Göteborg till Kungsbacka går Kungsbackapendeln. Använd gärna Västtraffiks reseplanerare för att planera din resa: https://www.vasttrafik.se/reseplanering/reseplaneraren/.

Från busshållplatsen är det cirka 15 minuters promenad. Följ grusvägen ut mot Vallda Sandö och sväng vänster vid den röda gården på vänster sida. Gå sedan rakt fram tills du möts av en grind med en Fältbiolog-skylt. Då är du framme! Här är promenadrutten i Google Maps: https://bit.ly/325apz4.

Kommer du med bil är det viktigt att parkera på rätt ställe. En eller två bilar kan stå på gräset på den högra sidan av vägen innan vindskyddet, efter en svängt in vid den röda gården (se ovan). Här är den exakta positionen i Google Maps: https://bit.ly/2ZlIYPH. Parkera inte på gårdens egna parkering. Åk inte heller vidare ut mot stugan längs vägen, där finns ingen vändplats (grannens grusplan får inte användas för det ändamålet). Ett annat alternativ är att parkera på naturreservatets officiella parkeringsplats, här: https://bit.ly/2MEsNuD.

Vi har ingen obligatorisk anmälan, men det är alltid bra att höra av sig, till exempel för att säkerställa att folk kommer att vara på plats vid samma tid eller för att planera eventuell gemensam matlagning och så vidare. Eller om du helt enkelt har en fråga.

Vi kan nås via vår mejladress gbg@faltbiologerna.se.

Väl mött!

Detaljer

Börjar:
08/02 kl. 11:30
Slutar:
09/02 kl. 16:00
Pris:
Gratis
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/518126692151314/

Plats

Valldastugan
Sverige + Google Map