Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Uppe med tuppen – fågelskåda med Umeklubben!

10/05 kl. 07:00 - 10:00

Välkomna till en härlig morgon, där vi samlar ihop oss för en promenad genom bölesholmarnas tätvuxna lövskog där vi kommer kika efter fåglar och lyssna på fågelsång med ledning av Isak Vahlström!

Bölesholmarna är en strandskog och under många ställen är markerna översvämmade och blöta större delen av året. Här trivs väldigt många arter i den fuktiga luften. Detta leder också till att många växter och träd dör av syrebrist i rötterna men den döda veden bidrar till en stor artrikedom på platsen. Detta är en perfekt lokal för att undersöka mossor, lavar, svampar och insekter som i sin tur blir mat åt många fåglar. Här är kan man exempelvis se att nötväckan kan gå med huvudet före när den går ned för en trädstam.

Fåglar vi kan komma att se under sena kvällar och tidiga morgnar under försommaren är den vackert skönsjungande näktergalen, och mindre hackspett är en annan fågelart som kan ses leta föda i gamla, döda alar. Andra arter som rapporterats från området är rödvingetrast, koltrast, bofink, björktrast, grönfink, blåmes, ringduva, järnsparv och rödhake. Utanför skogarna och i vattnet kan vi finna gräsänder, bläsänder, storskrakar, skrattmåsar och fiskmåsar. Det är inte heller ovanligt att se några bisamråttor springa omkring vid vattenkanterna.

Hur kommer man hit?
Buss nummer nio mot Röbäck stannar på promenadavstånd från Bölesholmarna. Stig av vid hållplats Svedjebacken eller Laxgränd. Följ älven uppströms från centrum. Ca 600 meter från cykelbron ligger den första bron över till Bölesholmarna. Lundabron går från Tväråns utlopp på norra sidan älven. Parkering finns på Laxgränd och Skeppargatan.

Plats: Vi träffas på parkeringen vid slutet av Skeppargatan, på Tegssidan av Umeälven vid Bölesholmarna!

Har ni egen kikare så ta gärna med det, vi försöker att samla ihop kikare annars så det räcker åt alla. Annars så turas vi om!

Vi från fältbiologerna bjuder på fika, men ni är väldigt välkomna att ta med någon dryck och macka likaså.

Kontaktperson för evenemanget:
Isak Vahlström
Tel: 0738052848

Detaljer

Datum:
10/05
Tid:
07:00 - 10:00
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, ,

Arrangör

Umeklubben

Annan

Kontaktperson
Isak Vahlström Tel: 0738052848