Fältbiologen nr 3-4/2015

Det går åt skogen

Det går åt skogen

Det går åt skogen! Läs om skogskamp som gav resultat, en resa till en ö full med orkidéer samt om de onda jätteräksfälten som breder ut sig hektar efter hektar och förstör mangroveträsken.

Ladda ner fil
faltbiologen_3-4_2016.pdf9.49 MB

Artiklar ur detta nummer

Hjälp naturen att flytta in

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015

En skolgård kan vara ganska trist naturmässigt. En gräsmatta, några träd och kanske ett par buskar i bästa fall, om inte allt är asfalterat. Men det behöver inte vara sådär tråkigt. Med lite jobb går det att omvandla tråkiga grönytor på en skolgård till en natur-oas! Här kommer lite tips på vad du kan göra för att få naturen att flytta in på din skolgård.

Nya Zeelands orkidéer

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015

Pontus Johansson reste till Nya Zeeland och gav sig ut på botaniska äventyr. Eftersom det finns en så annorlunda flora och fauna där riktade han in sig på några grupper att titta närmare på, speciellt orkidéerna. På Nya Zeeland finns mängder av arter som inte lever någon annanstans i världen, men det är också viktigt att inte bli hemmablind för alla otroliga växter i vår del av världen.

Musik bara i skogen

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /

Det är stråk och dunkla ackord, flytande röster och suggestiva klockor i det värmländska bandet John Moose’s ljudlandskap. I april i år släppte de sitt debutalbum genom en app som gör musiken fri för lyssning, så länge lyssnaren befinner sig i en skog.Det är stråk och dunkla ackord, flytande röster och suggestiva klockor i det värmländska bandet John Moose’s ljudlandskap. I april i år släppte de sitt debutalbum genom en app som gör musiken fri för lyssning, så länge lyssnaren befinner sig i en skog.

Vägen till Paris

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /

I december i år ska världens ledare komma överens om ett nytt globalt klimatavtal. Resan dit är lång och på vägen möter vi viktiga aktörer från politiken, civilsamhället och näringslivet. I tidigare nummer av Fältbiologen hittar du intervjuer med representanter från Vattenfall och Jordens Vänner. Sist ut är klimatambassadör Anna Lindstedt.

 

Hon medlar mellan klimatförnekare och klimatradikaler. Den globala uppvärmningen kräver att vi minskar utsläppen radikalt men Anna Lindstedt tror inte vi har tid att sträva efter det perfekta avtalet. Fältbiologen möter Sveriges klimatambassadör mitt uppe i förberedelserna för toppmötet i Paris.


Striden om Ojnareskogen

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /

Sommaren 2012 satt några uppgivna Fältbiologer i en lägenhet i Visby. De hade fått veta att företaget Nordkalk skulle få börja avverka den artrika Ojnareskogen på norra Gotland. Kvällen den 8 juli bestämde de sig för att åka upp till skogen och göra vad de kunde för att stoppa avverkningen.


Certifierade tigerräkor - men mangroven skövlas ändå

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /

WWF gav tidigare i år ut en ny fiskguide där ASC-certifierade tigerräkor får grönt ljus. Men samtidigt som de påstår att odlingen av räkorna sker på ett hållbart sätt, får certifieringen stark kritik från flera andra miljöorganisationer, både lokalt och globalt. När den indiske organisationen ASIA som har kritiserat den nya miljömärkningen kom på besök till Stockholm passade vi på att ställa några frågor om märkningen, hållbart fiske och framtiden för mangroveskogen.

 

Berättelse från Norrlands skogar

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /

”Fältbiologerna stoppar skogsavverkning i Ströms Vattudal”. Så löd rubriken på ett pressmeddelande som Fältbiologernas skogsnätverk skickade ut i augusti 2014. Det var under vår inventeringsresa, då vi stötte på skogsbolaget Holmen Skogs skogsmaskiner och fick dem att stoppa sin avverkning av en naturskog. Här kommer berättelsen om resan och vad som hände efter den. Välkomna på en tur till Norrlands skogar, där skogsmaskinerna är många och invånarna är få.

 

Ur askan och elden föds skogen på nytt

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /

 

Brand är en mäktig och förödande kraft,
som många förknippar med olycka och ödeläggelse. Men i naturen fyller ödeläggelse en viktig funktion, en kullkastning av rådande regim och chans till pånyttfödelse. Ur askan gror liv, och den boreala skogens rödglödgade fenix är en kolsvart spillkråka. 

Kryptogamguiden, Linnea Helmersson

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /

Fäbodspraktiken

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /
Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: