Hot spots

Östersjöns pärla

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016 /

Efter flera timmars färd med färjan tornar en mörk strimma upp sig i horisonten. För varje minut som går växer den i styrka och till slut kan man urskilja den lysande vita sandstranden och silhuetterna av öns högsta talltoppar. Med en duns slår båten upp på sandstranden, en landgång rullas fram och man är framme på ön – Gotska sandön.

Solnas gröna lunga

Innanför glaskupan / Fältbiologen nr 1/2016 /

Bara ett stenkast från höghus och köpcentrum ligger Råstasjön. En sjö belägen sex kilometer från Stockholms central och rakt bakom Sveriges nationalarena och nya Mall of Scandinavia.

Valldastugan

Annat än skräp / Fältbiologen nr 4/2014 /
Ett fältbiologiskt paradis. Bild: Stina Johlander

För er som inte redan visste så har vi i Fältbiologerna en stuga som är lånad sedan länge av Västkuststiftelsen. En stuga som vi fältbiologer kan nyttja bäst vi vill. Den är lokaliserad inne i ett naturreservat på en liten halvö i norra Halland. Och vem vill inte ha en liten röd stuga vid havet att kunna åka till?!?

Jakten på skogens superhjälte

100 % svamp / Fältbiologen nr 3/2014 /
Foto: Ellen Johansson

 

Alltså, ursäkta mig, men vad bryr jag mig om drakens eller grisens år? Eller någon död dammig gubbes hundraårsjubileum heller för den delen? Men snackar vi svampår – ja då lystrar alla sinnen, öronen spetsas och hjärtats dunk i bröstet känns hårdare. Det är som att en uråldrig samlarinstinkt tussas ihop med bloggidyllens våta dröm om att göra saker ”från grunden”. En livsfarlig kombination som hotar att helt ta över mitt logiska medvetande.

Ett övergivet hus

Borta bra men hemma bäst / Fältbiologen nr 2/2014 /
Foto: Hanna Ekström

På väg in i skogen rycker jag till vid varje kvist som bryts, varje duva som skrämt flyger iväg. Över mitt huvud skriker två tofsvipor och en tordyvel kravlar över den solvarma grusvägen.

Reningsverket i Lund

Barn av naturen / Fältbiologen nr 1/2014 /
Foto: Kajsa Svensson

Som biologistudent i Lund tillbringar jag större delen av mina veckodagar i föreläsningssalen och alltför lite ute i naturen. Att sitta inomhus och lära sig om olika fåglars vingmekanismer när man istället kan vara ute och kolla på det genom kikaren brukar inte vara en höjdare. När jag blir för trött på allt sånt så hoppar jag på cykeln och sticker till Lunds kanske bästa fågellokal, reningsverksdammarna.

Den magiska skogstjärnen

I nöd och lust / Fältbiologen nr 3-4/2013 /

 

Att vara bosatt i en liten industriort i Värmland är sällan till-fredställande för själen. Men det finns en plats där lugn råder, där livet pulserar och där det finns chans att lyssna till sig själv.

 

På väg genom Skåne

Frisk av naturen / Fältbiologen nr 2/2013 /

Mer än 100 mil markerad vandringsled ligger ostört väntande i det skånska landskapet för den som får lust. Skåneleden kallas denna stig, och längs med den finns vindskydd för den bekväma eller mindre bemedlade som inte äger eller vill bära på ett tält, men som ändå vill sträcka ut äventyret till längre än en dagstur.

Där livet flyter fram

En levande landsbygd? / Fältbiologen nr 1/2013 /

Rakt igenom Umeå flyter det stora glittrande vattnet insprängt i det platta landskapet. Älven, vattnet som varit centralt för bosättningarna och livet upp längs Norrlandskusten, tycks nu passera de flesta nästan obemärkt.

Litet hus vid vägens slut

Roligt på allvar / Fältbiologen nr 4/2012 /

Snöbeklädda skogslandskap och skidor i all ära, men när mörkret faller och månen reser sig över gran och tall vill jag ändå in i värmen.

Sida 1 av 4
Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: