Krönikor

Fäbodspraktiken

Det går åt skogen / Fältbiologen nr 3-4/2015 /

Farväl till pryljaget

Annat än skräp / Fältbiologen nr 4/2014 /

Sommaren då jag fyllde 16 lärde jag mig någonting. Nämligen att om man tjänar pengar, som jag började göra då, så kan man dessutom bränna pengar – på nästan precis vad man vill. 

Vad är det som växer egentligen?

100 % svamp / Fältbiologen nr 3/2014 /

Jag sitter under den uråldriga tallen, blickar upp i den vresiga kronan, lyssnar till vindens sus i barren. Jag känner att den ger mig kraft, mot alla odds har tallen lyckats växa, sakta men säkert i århundraden, för att stå här likt en ensam väktare av skogens urgamla energi. En länk tillbaka till de vilda skogar som en gång växte här. 

Upptäckarlust

Barn av naturen / Fältbiologen nr 1/2014 /
Illustration: Jennie Wadman

Vårens skiraste boklöv smakar lite syrligt, lite beskt, men samtidigt milt – de ljusgröna bladen smakar som solsken och påskliljor, som varma eftermiddagar och som bus. En motstridig obeskrivlig smak som också är högst personlig. Jag utmanar dig: Gå ut och smaka och försök sedan att beskriva upplevelsen för någon annan.

Ärlig familjetur

Barn av naturen / Fältbiologen nr 1/2014 /
Illustration: Jennie Wadman

Jag minns tillbaka till min barndoms ljuva somrar, då cykeläventyr med skratt och gråt präglade dagarna. Kvällarna bestod av grilldoft och ett konstant krig mot de tusentals attackerande blodsugarna som aldrig gav upp, men de gav ju mat åt alla insektsätare.

En stor värld

Barn av naturen / Fältbiologen nr 1/2014 /
Illustration: Jennie Wadman

Det snöar lätt utanför bilfönstret, det är jag, min storasyster och pappa i bilen. Det är bara några dagar kvar till julafton och vi är på väg upp till morfar och hans skog i Näverkärret för att hitta den perfekta julgranen. En stor gran till pappa och två små till mig och min syster.

Dagbok, 22 November 2013, Warszawa

Barn av naturen / Fältbiologen nr 1/2014 /
Foto: Aron Dynesius

Vad är det som händer egentligen? En mycket bra fråga. Idag tågade 800 personer från det globala civilsamhället ut från FN-förhandlingarna i Warszawa. Alltifrån stora etablerade frivilligorganisationer som Oxfam och WWF till mindre och mer radikala grupper hade fått nog av ett möte som mer och mer börjat likna ett stort skämt.

Krönika: Toalettlandet

I nöd och lust / Fältbiologen nr 3-4/2013 /

Jag måste erkänna att jag blev imponerad över den nya toalettstolen som mina föräldrar installerade när de renoverade badrummet. Den är modernistiskt avskalad med raka former, men framförallt har den ett lock som långsamt och mjukt glider igen hur högt en än släpper det. 

Krönika: Rulla runt!

Frisk av naturen / Fältbiologen nr 2/2013 /

Många är väldigt rädda för att de ska skada sig. Många tror att de ska bryta nacken och dö. Många tycker att det är alldeles för långt ner till marken och många känner sig alldeles, alldeles för gamla. 

Krönika: Ett med årstiderna

En levande landsbygd? / Fältbiologen nr 1/2013 /

Just nu är allting runt mig vinter. Från mina fem lager vinterkläder till sysslorna jag utför och maten jag äter. Det känns som att jag är en del av vintern jag med. Som att jag på något vis får den att hända genom att gå omkring här och göra min del. Att ta hand om de installade korna och fåren, ploga snö och köra upp slädlass med ved till huset med häst, hacka loss isen från hönsens vattenskål och sova mellan iskalla lakan när jag inte hunnit med att elda i kaminen på rummet.

Sida 1 av 4
Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: