Fältbiologen nr 2/2015

Maten

Vi äter nästan hela tiden. Och vi vet att det påverkar miljön. Är odlad lax bättre än vild? Eller är det dags att sadla om helt till vegansk mat? Läs numret och se!

Ladda ner fil
faltbiologen_2_2015_web.pdf7.85 MB

Artiklar ur detta nummer

Ätlig groda– Pelophylax esculentus

Maten / Fältbiologen nr 2/2015
Ätlig groda räknas nu till gröngrodorna, släktet pelophylax. Foto: Per Nyström

 

Djur och växter får ofta namn som beskriver ett utmärkande drag hos dem, men en del har fått heta något som mest beskriver hur bra de passar som delikatess för oss människor. Den ätliga grodan är spännande på många fler sätt än som mat.

Det handlar ju om människors liv– Vägen till Paris

Maten / Fältbiologen nr 2/2015
Ellie och meddemonstranter med trumman på högsta volym. Foto: Lennart Kjörling

 

 

Hon är klimataktivisten som kämpar för global rättvisa. Hon tror att kampen fortsätter långt efter toppmötet i december och välkomnar känslorna tillbaka till miljörörelsen. Fältbiologen räknar ner inför klimattoppmötet i Paris i december och möter Ellie Cijvat för att tala om gammal klassisk klimatpolitik och när det är dags att dissa de internationella förhandlingarna.

Odlad lax– från Stilla havet till norska fjordar

Maten / Fältbiologen nr 2/2015 /
Laxodlingarna är enorma anläggningar. Foto: Centro Ecocéanos

 

Laxen i frysdisken är märkt med ”Ursprungsland: Norge”. Men bakom denna etikett döljer sig en lång resa. Följ med på en snårig åktur där både sjölejon, peruanska fiskare och ett motorföretag skymtar förbi.

Vad är det i vår mat?

Maten / Fältbiologen nr 2/2015 /
På menyn: tillsatser och kemikalier. Buon appetite! Bild: Malin Hiselius

 

I samband med ständiga uppdateringar om nya kost­ och hälsoråd ligger det nu i mångas intresse att veta vad som finns i maten vi äter. Ord som tillsatser, e­ämnen och cocktaileffekten dyker upp lite här och var och skapar kanske mer förvirring än förståelse. Vad är egentligen en tillsats? Vad används de till? Och är de farliga?

Agroforestry i Uganda

Maten / Fältbiologen nr 2/2015 /
Nyskördad ananas av Siris kollega Moses. Foto: Siri Axelson

Siri Axelson berättar om sårbarheten hos Ugandas bönder, matbananen matoke som hon inte saknar och människorna som vann hennes hjärta. Hon har tillbringat fem månader i Uganda som praktikant för Vi­skogen som arbetar med att stötta lokala bönder för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt jordbruk.

Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: