Fältbiologen nr 1/2010

Spåren

Den skickliga spåraren är medveten om sin riktning och väljer noga var den lämnar sina egna spår. Som ett litet stenröse på den högsta toppen, eller som ett inspirerande minne i någons huvud. Och trots att det kräver orimligt mycket tålamod färdas den hellre längs järnvägen än lämnar molnvita ränder på himlen.

Ladda ner fil
Fältbiologen 1/2010.pdf5.62 MB

Artiklar ur detta nummer

Nära till skogen

Spåren / Fältbiologen nr 1/2010 /

Jag träffade en arbetslös kompis på stan. Han ville hitta på något för att inte sitta hemma och deppa. ”Du som kan tala med mossor, ta med mig till en skog”, tyckte han. 

Vargylen ekade i Göteborg

Spåren / Fältbiologen nr 1/2010 /

Sorgsna yl ekade över Göteborg söndagsförmiddagen den 3 januari när Fältbiologerna genomförde sin manifestation mot hetsjakten. 27 vargar hade regeringen beslutat skulle dödas, 27 djur ur den akut hotade vargstammen. Med 10 000 jägare ute i skogarna går Sverige in i ett nytt decennium med signalerna att göra sig kvitt den länge hatade vargen. 

Urspårat

Spåren / Fältbiologen nr 1/2010 /

Det finns vissa åsikter som alla kan samlas kring. Fördömandet av SJ är en sådan, säg en enda som vågar försvara denna luggslitna hackkyckling. Men som vi alla upptäckt hjälper det varken med tårar eller förbannelser. Vi måste gå till botten med alla dessa signalfel och biljettauktioner och undersöka vad som hänt med transportpolitiken.

Vargarna på bordet

Spåren / Fältbiologen nr 1/2010 /

Peter Mortensen lyfter på en påse med skinn och flyttar undan en fryst örn. Där under skymtar jag blåa, ihopknutna säckar. Han pekar på en av dem: ”Där har vi en”, säger han. Det är kallt i kylrummet men jag får känslan av att precis ha träffat en kändis, den där som alla pratar om just nu. Eller åtminstone det som finns kvar av den.

Länge leve skogsbäcken

Spåren / Fältbiologen nr 1/2010 /

Det forsar och porlar i skogsbäckarna. Merparten av våra vattendrag rinner i skogen och livet i vattnet är helt beroende av att ha träden runt omkring. Flodpärlmusslan var en gång en vanlig art i vattendrag över hela Europa. Men trots att arten skyddats sker ingen reproduktion. Fältbiologerna åkte ut i västgötaskogarna för att leta flodpärlmusslor och samla vattenargument till kampen för skogarna.

Spåra landskapet

Spåren / Fältbiologen nr 1/2010 /

Ge dig ut och leta spår efter tiden. Du hittar märkligt växta träd, ristningar, rösen, murrester och diken mitt i skogen. Växter och insekter som hör hemma i ett annat landskap och i en annan tid men som dröjer sig kvar i en knotig lind eller i ett snart helt raserat skjul. 

Miljösprak

Spåren / Fältbiologen nr 1/2010 /

Agnes Mercedes jobbar målinriktat mot att bli en artist som gör skillnad. En expert inom konsten att sätta spår i människors minne, utan att lämna ekologiska fotavtryck i naturen.

Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: