Fältstation Öland

FÄLTSTATION ÖLAND

Fältstation Öland är årets häftigaste aktivitet där fältbiologer från hela landet samlas i Grönhögen på Öland för fyra dagar av fågelmorgnar, utomhusaktivteter, nybörjarkurser och härlig gemenskap. Fältstation Öland infaller 2022 25 – 29 maj och är ett läger där vi tältar, lagar mat utomhus men kan värma oss inne. Följ med du också, du kommer inte ångra dig!


Fälstation Öland 2022VAD HÄNDER PÅ FÄLTSTATION ÖLAND?

Fältstation Öland är Fältbiologernas årliga läger. Lägret är en av föreningens största riksaktiviteter och passar perfekt som din första aktivitet med oss. Du kommer få uppleva allt från alvarsguidning och besök i vackra naturreservat, till dans, lek och häng med inspirerande fältbiologer. Under lägret anordnas en mängd roliga aktiviteter under sommarens finaste helg. Ungdomar från hela landet som är intresserade av naturen träffas och lär varandra om allt mellan himmel och jord.

Vare sig du är en inbiten fågelskådare, har tagit master i botanik eller bara njuter av en lugn skogspromenad i solsken är Fältstation Öland lägret för dig!

VANLIGA AKTIVITETER

Bada Lära sig om ätliga växter Undersöka havets liv Öva på att hjula Skåda fåglar Lära känna varandra-lekar Art race Alvarsguidning Workshopa Mattävlingar

HUR SER CORONAPLANERINGEN UT?

Fältbiologerna tar så klart höjd för att planerna för årets Fältstation Öland snabbt kan ändras beroende på pandemiläget. Vi följer utvecklingen och jobbar hårt för att lägret ska vara riskfritt för alla deltagare. Om planeringen ändras meddelar vi så klart detta så fort som möjligt i våra sociala medier.

JAG ÄR NY, KAN JAG FÖLJA MED?

Självklart! Konceptet under lägret är att vi lär oss av varandra, de betyder att om du aldrig satt upp ett tält eller lagat mat utomhus så hjälps vi åt. Vill du ha en fadder, vara med i ett matlag eller bara låna utrustning? Vi gör allt för att du som ny ska känna dig välkommen! Under Fältstation Öland finns inga direkta lägerledare, bara en massa härliga medlemmar som håller pass, lekar och andra aktiviteter. Har du något du vill dela med dig av är du hjärtligt välkommen att hålla ett eget pass! Kanske är du grym på att skriva låtar och vill lära andra, eller kanske kan du rabbla himlens stjärntecken i sömnen?

HUR GÅR ETT FÄLTSTATION ÖLAND TILL?

Kostnad och anmälan

Fältstation Öland i sig är gratis men du får själv ansvara och bekosta din mat samt resa. Riksföreningen brukar erbjuda resersättning, hur mycket som kan erbjudas beror på ekonomin i föreningen. Det bästa och enklaste är att klubben på din ort arrangerar gemensam resa, glöm inte att klubben kan söka aktivtetsbidrag för att bekosta resan.

Anmälan kommer ut i lagom tid innan Fältstation Öland.

Mat

Du är själv ansvarig för att köpa och tillaga din mat (butik finns på gångavstånd). Men det finns alltid möjlighet att att vara med i ett matlag, det är både roligare och enklare. Då delar ni på utrustning, idéer och kunskap!

Tält och utrustning

Du behöver absolut inte skaffa dig en massa dyr utrustning bara för att följa med till Öland, alla ska kunna delta. Det finns stormkök, sovsäckar och sovplats i tält om du vill låna.

Fältstation Öland passar bra även för dig som inte är så van vid att vara ute i naturen på egen hand. Vi gör allting tillsammans och en skulle också kunna beskriva det som vildmarksliv light; vi sover i tält, men det finns rinnande vatten, toalett och möjlighet att samlas inomhus.

Aktiviteter

Varje dag är det flera utflykter som man får välja att åka på. Det anordnas dessutom aktiviteter på plats i Grönhögen. Vi besöker fina naturområden på Öland, lär oss om växter, provar på fågelskådning, har lekar och tävlingar. Det detaljerade schemat presenteras på plats dag för dag.

Vem får komma?

ALLA våra medlemmar!! Vi tror att de som kommer trivas bäst är barn från tolvårsåldern och uppåt, då man behöver ta eget ansvar för att laga mat på stormkök och tälta själv. Vi är en ungdomsorgansiation, vilket betyder att våra läger är vuxenfria (även om regler är till för att brytas). Är du ny, har ett specialbehov eller vill ha extra stöd under lägret? Prata då med årets Ölandskommitté så kan de ta fram en perfekt lösning för dig!

 

Arrangörer

Ölandskommittén är de som ser till att vi kan åka på den årliga riksaktiviteten Fältstation Öland. De bokar lokalen, ser till att vi får tälta på platsen och håller koll på anmälningarna. Under Fältstation Öland är det kommittén som ansvarar för schemat men det är vi som kommer som kan vara med och fylla det!

Undrar du något om Fältstation? Maila Ölandskommittén på faltstation@faltbiologerna.se.