Folkbildningsbiblioteket


 

Välkommen till Fältbiologernas alldeles egna folkbildningsbibliotek! Här samlar vi en massa resurser för dig som vill engagera dig och lära dig mer. Vare sig du vill lära dig mer om arter, politisk påverkan, hur du driver en klubb eller helt enkelt få tips vad du kan göra i Fältbiologerna så har du kommit helt rätt!

Vad betyder då ordet “folkbildning”? Jo, det betyder helt enkelt ‘att lära sig saker tillsammans’. Folkbildningen har varit länge varit en grundbult i Sveriges folkrörelser och demokratins uppbyggnad och framväxt. Fältbiologerna är ett tydligt exempel – det är vår nyfikenhet och vår vilja att lära oss om miljöns, ekologins, arternas och människans samband som i vår 70+-åriga historia har gett oss bildningen som vi behöver för att kunna påverka. Utöver att det är fantastiskt roligt att lära sig saker tillsammans!

När du bläddrar runt i biblioteket kommer du snabbt märka att de olika kategorierna alla hänger ihop. Kanske börjar du med att botanisera i sakkunskap och börjar sen längta efter att göra artnördiga utflykter eller politiskt påverkansarbete tillsammans med andra. Och vips sitter du och läser om hur du startar klubb så att du kan samla andra med samma intresse. Eller kanske börjar du med att leta aktivitetstips och upptäcker plötsligt att det är superspännande med mossor. Det är precis som det ska vara. 

Precis som en myrstack byggs Fältbiologerna upp av alla enskilda medlemmars engagemang, drivkrafter och kunskap. Det gäller såklart även det här biblioteket.  Tveka inte att skapa egna bidrag och dela med dig av just dina kunskaper, erfarenheter och tips.
Här hittar du lite instruktioner. Du kan även skriva direkt till folkbildningsbiblioteket@faltbiologerna.se. Hör gärna också av dig om du har tankar på hur biblioteket kan förbättras. Biblioteket tillhör medlemmarna och finns till för att möta medlemmarnas behov och önskemål, så tyck till!

PS. Vår hemsida kan ibland göra att saker ser lite koko ut om du läser via mobilen. Om det ser konstigt ut, testa gärna att gå in via en dator.

 

 


Fältbiologerna jobbar med massor av olika frågor som rör miljö och natur: klimatet, biologisk mångfald, skogen, gruvor, jordbruk, miljörättvisa… Listan kan göras lång. Här hittar du en del tips på resurser där du kan lära dig mer om olika ämnen. Eftersom ett av de bästa sätten att lära sig om natur och miljö är att vara ute på fält har vi även lagt in tips på aktiviteter du kan göra i olika miljöer för att lära dig mer. Det finns såklart nästan oändligt med kunskap som en skulle kunna länka till, men det som finns här kan förhoppningsvis vara en bra början. Saknar du något ämnesområde? Hör av dig! Har du egna tips? Skriv gärna in i tipsdokumenten som ligger i de olika ämnesmapparna eller hör av dig för att få hjälp att lägga in grejer.

Arter

Att lära sig känna igen olika arter i naturen är kanske det mest berikande som finns. Att kunna olika arter är också en jättebra grund för att jobba med naturskydd: många naturområden har blivit skyddade tack vare att en cool person kände igen en skyddad art på platsen. I mappen här nedanför samlar vi resurser för dig som vill lära dig mer om olika arter. Som du ser har vi inte hunnit samla så mycket ännu, så fyll gärna på med tips!

Arter

Klimat

Brinner du för klimatet och vill ha mer faktakunskap? Då kan du gå in i mappen här nedanför. Som du ser har vi inte hunnit samla så mycket än så kom gärna med tips, antingen genom att mejla folkbildningsbiblioteket@faltbiologerna.se eller skriva i de olika tipsdokumentet i mappen.

Klimat

Vattenmiljöer

Tycker du att våtmarker är bland det mest spännande som finns? Vill du lära dig om hur det är ställt med våra hav? I mapparna här nedanför hittar du diverse resurser om olika typer av vattenmiljöer. Som du ser har vi inte hunnit samla så mycket än så kom gärna med tips, antingen genom att mejla folkbildningsbiblioteket@faltbiologerna.se eller skriva i de olika tipsdokumenten i mapparna.

Hav och havsmiljöer

Sötvatten och sötvattenmiljöer

Miljöer på land

Tycker du att skog är det bästa som finns och vill lära dig mer? Brinner du för hållbar matförsörjning? I mapparna här nedanför hittar du diverse resurser om olika typer av landmiljöer. Som du ser har vi inte hunnit samla så mycket än så kom gärna med tips, antingen genom att mejla folkbildningsbiblioteket@faltbiologerna.se eller skriva i de olika tipsdokumenten i mapparna. Kom gärna också med tips på fler miljötyper vi borde lägga till som kategorier.

Skog

Jordbruk

Ängsmarker

Fältbiologernas slogan är “Ute i naturen, inne i miljödebatten”. Det står för att Fältbiologerna samlar unga med en mängd olika intressen som kopplar till natur och miljö: både klimataktivister, artnördar och människor som helt enkelt gillar naturen. Här finns en massa tips på hur man kan organisera sig tillsammans på ett roligt och demokratiskt sätt, hur man planerar kul aktiviteter, påverkar politiken med mera. Kom ihåg: allt material som finns här är till som stöd, ni behöver absolut inte läsa allt för att kunna driva en klubb eller engagera er i föreningen.

Kom igång i er klubb

Har du precis blivit vald till en klubbstyrelse? Eller har ni dragit igång en helt ny klubb? Grattis, ni har en rolig tid framför er.
I den här mappen finns lite tips på hur ni kan komma igång, lite grunder i att driva förening och annat som kan vara till hjälp för er. Såklart kommer mycket av det andra materialet i folkbildningsbiblioteket också komma väl till hands för er, det är bara att välja och vraka vad ni vill ta del av.

Finns det ingen klubb i närheten av där du bor? Eller vill du samla andra medlemmar kring ett särskilt intresseområde? Då kan du starta klubb! Det är en toppenmöjlighet att få göra roliga aktiviteter tillsammans med andra unga, och inte svårt alls. På den här sidan hittar du information om att starta klubb.

Ordna klubbårsmöte

Årsmöten är en av de viktigaste delarna i att vara en demokratisk förening. Det är ett möte som händer en gång per år, där alla medlemmar i er klubb har möjlighet att tycka till, välja vilka som ska vara med i styrelsen och diskutera viktiga frågor. I den här mappen finns en steg-för-steg-guide hur ni gör, protokollmallar, lokaltips och annat bra-att-ha.

Att ordna större aktiviteter

Drömmer du om att ordna en övernattning i naturen? Har du och din klubb en större aktivitet på gång? I den här mappen hittar du lite allmänna tips på hur du kan lägga upp planeringen, lokaltips med mera.

Kommunikation, inkludering och värvning: att nå ut och välkomna människor

I den här mappen hittar du resurser om kommunikation, inkludering och värvning. Med andra ord om att på olika sätt nå ut med vårt budskap och välkomna människor till den folkrörelse som Fältbiologerna är. Kommunikation, inkludering och värvning ligger som varsin undermapp.

Under “Kommunikation” hittar du information om hur du som medlem kan använda Fältbiologernas kommunikationskanaler och kommunikationsresurser. Under “Värvning” hittar du tips på hur du kan peppa fler att vara med i Fältbiologerna. Under “Inkludering” hittar du tips på hur du kan få fler att känna sig välkomna i vår förening.

Tips till minifältisar och andra unga miljöhjältar

Här hittar du ett gäng tips på hur du räddar bin, påverkar de som bestämmer och ordnar en skräpplockartävling. Materialet riktar sig lite extra till dig som är barn, men även du som är lite äldre ungdom kan naturligtvis ha glädje av det. Tips för unga miljöhjältar.

Material till skolor

Vill du att din klass ska lära sig mer om skog? Eller vet du en lärare som kanske vill hitta bra material om skog? Vårt pedagogiska material är fritt att använda, så tipsa gärna lärare du känner: Pedagogiskt material om skog & Pedagogisk film

Vår fristående moderorganisation, Naturskyddsföreningen, har en massa material som riktar sig till skolor. Det hittar du här.

Diskutera RÅM

Här kan du diskutera de olika förslag som läggs fram på årsmötet. I den här mappen hittar du för tillfället diskussioner om RÅM 2022s propositioner. Diskussioner om årets motioner kommer att finnas tillgängliga inom kort.

Politik och påverkan

I den här mappen hittar du tips på hur du kan påverka politiskt! Kanske du vill påverka din kommun att växla upp sitt klimatarbete eller få tips på hur du når ut i media? Kolla då in här!

 

I Fältbiologerna händer det ganska ofta att medlemmar och andra håller i föreläsningar, utbildningar och workshops. Här hittar du några av de tillfällena som blivit inspelade. Vi har även samlat en del powerpoints från olika workshops som någon i Fältbiologerna har hållit vid nåt tillfälle. Om du är nyfiken på att hålla en egen workshop är du varmt välkommen att använda och inspireras av dem. Många av presentationerna samlar även en massa matnyttig info för dig som vill lära dig mer om ett ämne på egen hand.

Workshops att inspireras av

I den här mappen samlar vi presentationer från workshops som någon i Fältbiologerna hållit nån gång. Om du ska hålla en egen workshop är du varmt välkommen att både använda presentationerna rakt av eller kopiera de delar som passar för just din presentation. Många av presentationerna kan också användas om du på egen hand vill lära dig mer om något.

Andra inspelningar

Här finns inspelningar från några workshops:
Klubbstart

Kurs för minifältisledare

Är du peppad på att hänga med grymma minifältisar ute i naturen? Bli minifältisledare! Naturskyddsföreningen ordnar regelbundet ledarskapskurser för de som vill leda Natursnoksgrupper, som är en liknande verksamhet som våra minifältisgrupper. Alla fältbiologer som är nyfikna på att bli minifältisledare är varmt välkomna på de kurserna. Du hittar aktuella tillfällen på den här sidan.


Har du fått en massa kul idéer, men har frågor om något? Eller har du fått en overload av all spännande kunskap och vet inte var du ska börja engagera dig? Frukta ej! Du är alltid varmt välkommen att ta hjälp. På den här sidan hittar du kontaktuppgifter till kansliet och olika grupper i föreningen som kan hjälpa dig vidare.