Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR


Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna som vi får gällande allt från hur man avslutar sitt medlemskap (varför man nu skulle vilja det?!) till hur man får utlägg för resor.

MEDLEMSKAP


Jag saknar svenskt personnummer. Kan jag bli medlem?

Ja absolut! Gå till sidan bli medlem. Du fyller i de 10 första siffror du har i ditt samordningsnummer. Du kommer då att få upp en orange text (men bry dig inte om den) Klicka sen på “Fyll i adress manuellt”. När du har fyllt i dina uppgifter så kan du klicka vidare. Här kommer det en ruta som frågar “varför saknar du personnummer”. Välj ett av alternativen och fyll i resten av formuläret. Du kan alltid höra av dig till oss på kansliet så hjälper vi dig att bli medlem! 😀

Hur blir jag medlem?

 

Alla mellan 6-25 år kan bli medlemmar.  Det gör du genom att fylla i dina uppgifter här >> Är du över 26 kan du stödja Fältbiologerna genom att bli månadsstödjare >>

Vad kostar det att vara medlem?

Det är helt gratis att vara medlem!

 

Hur vet jag om jag är medlem?

Är du osäker på om du är medlem så kan du gärna kontakta oss via kontaktformuläret . Använd ämnet “medlemskap”.

 

Jag kan inte se Bli medlem-sidan. Hur gör jag?

Om du inte får upp formulären när du går in på bli-medlemssidan kan du testa en annan webbläsare, t.ex Google Chrome. Formulären fungerar sämre i webbläsaren Internet Explorer. Hör av dig till kommunikator@faltbiologerna.se om det fortfarande inte fungerar

 

Hur avslutar jag mitt medlemskap?

 

Det gör du enkelt genom att gå in på fliken Kontakt.  I ämnesraden väljer du ämnet:  “avsluta medlemskap”. Kom ihåg att fylla i ditt personnummer.

Jag vill byta klubb. Hur gör jag?

Hör av dig till oss via kontaktformuläret här >>. Använd ämnet “medlemskap”. Du kan också maila kommunikator@faltbiologerna.se.

 

Jag vill vara medlem i två klubbar. Går det?

Självklart! Om du redan är medlem i Fältbiologerna men vill gå med i en eller flera klubbar till kan du helt enkelt använda dig av samma formulär som när när du blir medlem från början >>. Fyll i formuläret på nytt och välj den nya klubb du vill tillhöra. Vill du helt byta klubb (alltså gå ur din gamla klubb) måste du skriva till medlem@faltbiologerna.se. När du blir medlem i klubben får du ta del av klubbens utskick och blir formellt röstberättigad på klubbens årsmöten.

Hur länge kan en vara medlem?

 

I stadgarna står det: “Medlemskap ges till medlemmar från och med det år de fyller 6 år samt till och med det år de fyller 25 år.”

Det år du fyller 26 blir du en så kallad fossil (alltså för gammal för föreningen).

Bekräfta medlemskap genom formulär?

När medlemmar behöver bekräfta sitt medlemskap så brukar Fältbiologernas riks skicka ut sms till de som vi har telefonnummer till, där de får svara JA om de vill bekräfta sitt medlemskap. Det går också att bekräfta sitt medlemskap genom att använda vårt bli-medlemsformulär. När en har fyllt i detta kommer det se ut som att du blir “helt ny medlem” – men vårt medlemssystem vet att du har varit medlem sedan tidigare 🙂


STÖDJARE


Hur blir jag stödjare?
  För att bli månadsstödjare till Fältbiologerna fyller du i formuläret här  >> Du kan också stödja oss på följande sätt: – Swisha valfri summa till 123 199 73 11 (märk med “gåva”) – Skänk valfri summa via bankgiro 5307-4894 (märk med “gåva) – Starta en insamling för Fältbiologerna på Facebook >> – Köp våra böcker och spel – Gilla, dela och spride våra uppdateringar på sociala medier      
Jag försöker bli månadsstödjare, men bank-ID fungerar inte. Hur gör jag?

Många gånger är det vanligt att appen Bank-ID öppnar sig av sig självt när du ska signera. Det gör det inte i vår signeringsfunktion, så du behöver öppna och logga in själv.

1. Efter att du valt hur mycket du vill ge, om du vill ha tidning (den är superbra!) och fyllt i dina adressuppgifter trycker du på “nästa”.

2. Välj vilken bank du använder i rullistan.

3. Tryck på knappen”Hämta med Mobilt Bank-ID”

4. Öppna Bank-ID på din enhet och logga in. (Det kommer inte att framgå att du har legitimerat dig hos Fältbiologerna utan bara se helt vanligt ut)

5. Återgå till bli-stödjare-sidan.

Det kan också ta upp till 1 minut efter att du har loggat in på Bank-ID för vår hemsida att få uppgifterna.

(Det kan också vara att Bank-ID:t är gammalt, så kolla gärna att det är uppdaterat!)

Hör av dig till info@faltbiologerna.se om det fortfarande inte fungerar så hjälper vi dig!

 

Jag kan inte se ||Bli månadsstödjare||-sidan. Hur gör jag?
  Om du inte får upp formulären när du går in på månadsstödjaresidan kan du testa en annan webbläsare, t.ex Google Chrome. Formulären fungerar sämre i webbläsaren Internet Explorer. Hör av dig till kommunikator@faltbiologerna.se om det fortfarande inte fungerar.    

KLUBBAR & AKTIVITETER


Vår klubb vill ansöka om pengar. Hur gör vi det?
    I Fältbiologerna kan medlemmar och klubbar ansöka om pengar för saker eller projekt som har med Fältbiologerna att göra. För att få bidrag behöver du/ni fylla i en ansökningsblankett. Läs mer här om de olika bidrag som finns. Fler tips om bidrag, utlägg och klubbekonomi hittar du i ekonomiguiden.      
Hur får jag ersättning för utlägg eller resor?
  I Fältbiologerna kan du få tillbaka pengar för saker eller resor som har med Fältbiologerna att göra. Du och kanslichefen ska ha kommit överens om det innan. För att få pengar tillbaka behöver du fylla i en så kallad utläggsblankett. Tillsammans med blanketten skickar du även kvitton på dina utgifter till kansliet. Klicka här >>  för att komma till blanketten. Vill du ha mer information om hur du ska fylla i ditt formulär? Läs mer här >> Fler tips om bidrag, utlägg och klubbekonomi hittar du i ekonomiguiden    
Hur ändrar jag uppgifter på hemsidan om vår klubb?
Om din klubb har ett inlogg till hemsidan så kan ni redigera detta själva, kolla detta med din styrelse. Om du vill få ett inlogg eller har frågor om hemsidan kan du alltid höra av dig till kommunikator@faltbiologerna.se.  
Hur ändrar jag ett evenemang som jag har lagt till?
  Ingen fara! Hör av dig till kommunikator@faltbiologerna.se så får du hjälp med att ändra i evenemanget. Skriv gärna vad som ska ändras eller tas bort. Om du eller din klubb har ett inlogg till hemsidan har du möjlighet att själva redigera evenemanget.  
Hur ska vi använda vår klubbmail och sociala medier?
    I kommunikationsguiden hittar ni information om alla kommunikationsresurser (t.ex mail, sociala medier och hemsida) du och din klubb kan använda er av för att nå ut och organisera er. Läs mer om Fältbiologernas kommunikation (t.ex grafisk profil) här.    
Vad är det för skillnad mellan klubb och nätverk?

En klubb kan ha fäste på en större eller mindre geografisk plats, exempelvis en stad, en kommun eller ett landskap. Men det går också att vara fokuserad på en enskild fråga såsom grodornas ekologi, markförsurning eller klimatförändringar i mellansverige. Då är klubben en så kallad intresseklubb.  Klubbar har sina egna medlemmar. Medlemmarna i en klubb har rösträtt på klubbens årsmöte.

Ett nätverk är endast nationellt och verkar under riksföreningen. Nätverk verkar inom specifika områden, som exempelvis skog eller  jordbruk. Ett nätverk har inte sina egna medlemmar utan endast klubborganisatörer som väljs på nätverkens årsmöten. Alla medlemmar i Fältbiologerna har rösträtt på nätverkens årsmöten.


Jag hittar inte svaret på min fråga!

Hittar du inte frågan eller tycker du att svaret inte var tillräckligt bra? Då är det superenkelt att kontakta oss, antingen direkt till rätt person eller så fyller du i ämnet det rör i vårt formulär. Kontaktuppgifter och formulär hittar du här >>