Hundratals i klimatstrejk på finaldagen - dags att höja ribban för klimatet

Hundratals i klimatstrejk på finaldagen - dags att höja ribban för klimatet

Greta Thunbergs #klimatstrejk var ett rop på hjälp – hjälp att rädda jorden vi alla lever på. Många har lyssnat och på finaldagen för strejken var hundratals på plats på över 20 orter både i Sverige och utomlands. 4000 har aktivt visat sitt stöd på Facebook. Många har med andra ord fått upp ögonen för klimatfrågan, men fler behövs. Nu är det dags att vi engagerar oss tillsammans!

Foto från strejken utanför Sveriges riksdag 7 september.

Sedan skolstrejken för klimatet startade för tre veckor sedan har nyhetsartiklar rullats ut på löpande band – både i Sverige och i internationell media. Strejken har fångat allmänhetens uppmärksamhet och Greta uppmanar nu till at gå från ord till handling. I en ledare på ETC skriver hon:

 

Det här är ett rop på hjälp.

Till alla tidningar som fortfarande aldrig skriver och rapporterar om klimatet trots att ni sa att klimatet var ‘vår tids ödesfråga’ när skogarna brann i somras.

Till er som aldrig behandlat krisen som en kris.

Till alla influencers som står upp för allting utom klimatet och miljön.

Till alla politiska partier som låtsas att ni tar klimatfrågan på allvar.

Till alla politiker som hånar oss på sociala medier och hänger ut mig i drev där jag bland mycket annat kallas utvecklingsstörd, horunge och terrorist.

Till alla ni som varje dag väljer att titta bort för att ni verkar vara mer rädda för omställningen som ska förhindra en klimatkatastrof än själva klimatkatastrofen i sig.

 

Gretas uthållighet och motståndskraft mot hat och hot har visat sig ge effekt – för många har lyssnat. Under fredagen, den sista skoldagen i strejken, hölls klimatstrejk på över 20 orter. Både i Sverige och i andra länder som Norge och Nederländerna arrangerades manifestationer. Utanför Sveriges riksdag befann sig Greta och flera hundra andra. På Facebook har 4000 personer aktivt tagit ställning för strejken.

Men fler behövs, och kanske kan klimatstrejken vara det som sätter igång en större ansträngning hos makthavare.

Så vad händer nu? Först är det val – redan på söndag har många en stor chans att påverka klimatpolitiken de kommande fyra åren. Samtidigt har många inte den chansen – omkring var femte person i Sverige är för ung för att rösta.

Efter valet är det särskilt viktigt för oss unga att organisera oss och samarbeta. För det är tillsammans vi kan påverka på riktigt. Så om du också har en idé – gör den till verklighet. Ta med några kompisar och ordna visning av en bra klimatfilm, bjud in partierna till klimatdebatt, skriv en debattartikel, starta en namninsamling för en köttfri dag på skolan, eller gör något helt annat som just du brinner för. Den som vill ha hjälp att komma igång kan alltid höra av sig!

Stort tack till Greta och alla som har visat sitt stöd. Tillsammans visar vi att det är allvar nu, och att det går att få fler att bry sig om klimatet.

#klimatstrejk