Hur startar jag klubb?

HUR STARTAR JAG KLUBB?


Att driva en klubb innebär både att samla härliga människor, att arrangera aktiviteter, att själv växa längs vägen och vara med om nya upplevelser och äventyr. Det innehåller också vissa formella bitar som att hålla möten och ofta att hantera pengar.  Det finns många olika sätt att börja få igång klubben, och du kan börja i den ände som du vill. Här finns en massa tips för klubbuppstart.
Ta hjälp från föreningen!

I Fältbiologerna finns många andra engagerade som gärna hjälper dig som vill starta och driva klubb. Du kan alltid, om du vill, ta hjälp för att hitta folk, kommunicera, bolla idéer, söka pengar, låna saker eller få reda på mer om hur Fältbiologerna fungerar.

T ex finns Moa Lindholm och Joakim Andrén som hjälper medlemmar starta och driva klubbar, så ta gärna hjälp av dem!

Om du vill driva aktiviteter inom Stockholm, Uppsala eller Gotlands regioner, kontakta Moa Lindholm på sug.kansli@faltbiologerna.se eller 079-331 35 77

Om du vill driva aktiviteter någon annanstans, kontakta Joakim Andrén på verksamhetsutvecklare@faltbiologerna.se eller 070-387 01 34

Hitta medlemmar till klubben

Vare sig ni redan är en grupp på 25 personer eller om det än så länge bara är du, så är det väl alltid roligt att bli fler! Det första du kan göra är att skicka en fråga till medlemmar som bor nära dig, och lägga ut inlägg på Fältbiologernas Facebook- och Instagramsidor. Skriv till oss så fixar vi det. Ordna gärna en egen text och bild för inlägget, annars har vi mallar att utgå ifrån.

Det finns många sätt att hitta medlemmar till klubben, som att kontakta andra organisationer, affischera på skolor, sprida ordet till elevråd och universitet, skriva till lokaltidningen eller lokalradion (P4), eller berätta om det i andra sammanhang där du träffar folk. Det finns många som skulle tycka om Fältbiologerna som aldrig har hört talas om oss! Du måste inte ha samlat ihop många medlemmar innan du bestämmer dig för att starta klubben. Du kan bjuda in till din första aktivitet eller uppstartsmöte direkt, och bjuda in medlemmar till den träffen. Det kan vara lite svårare, men ofta har det gått ändå!

Och återigen: Be om hjälp när du behöver 🙂 Mer om detta kan du läsa om i Fältbiologernas guide Att hitta och välkomna nya medlemmar.

Bestäm vad ni vill göra i klubben.

En klubb kan fokusera på en speciell sorts verksamhet, eller ha en stor bredd av aktiviteter. Oavsett vad, så är själva aktiviteterna är ju den viktigaste delen av klubben, och det finns massor av olika sätt att komma igång. Det kan vara bra att samla ihop klubbens medlemmar till en brainstorm för att spåna vilka aktiviteter ni vill genomföra. En brainstorm kan ni gärna ha i samband med uppstartsmötet (nästa punkt).

Ett förslag på upplägg:

Alla deltagare får sitta och två och två och prata om vilka sorters aktiviteter som de skulle vilja se i klubben. Alla idéer är tillåtna och nu diskuteras inget, man bara slänger ur sig så många idéer som möjligt. I detta skede behöver ingenting vara realistiskt. Alla idéer skrivs ner! Efter en viss tid, t ex 5 minuter, så samlas ni och läser upp alla idéerna tillsammans. Därefter gör ni en runda: Om alla fick välja en eller två saker, vad skulle ni helst själva göra i klubben? Vad vill ni vara med om? Vilken idé skulle ni vilja vara med och förverkliga?

Alla får tala till punkt och berätta sina tankar. Skriv gärna ner minnesanteckningar. Vilka idéer var mest populära? Var det flera som ville satsa på samma saker och vill jobba med dem tillsammans? Nu har ni samlat ihop vilka idéer som finns i klubben som ni kan använda när ni planerar vidare! Om ni har mötet digitalt kan ni göra denna övning genom att redigera i en google-presentation, ni hittar en mall för detta här!

Håll ett uppstartsmöte!

Bjud in till ett uppstartsmöte! Planera helst in det med minst en veckas framförhållning så att fler intresserade kan hinna se det. Lägg gärna upp mötet som aktivitet på Fältbiologernas kalender, och be oss sprida det på Facebook och Instagram.

Genom uppstartsmötet blir er grupp av peppade fältbiologer en officiell förening. Det viktigaste är att välja en styrelse: Alla medlemmar får tillsammans välja vilka personer som ska ha det största ansvaret för att driva klubbens verksamhet. Att vara peppad och ha tid är det viktigaste, att ha erfarenhet är hjälpsamt men inte nödvändigt – vi alla lär oss med tiden. Klubben behöver en ordförande, och minst två till personer i styrelsen, som kan vara sekreterare (antecknare), kassör (den som har koll på klubbens pengar) och kan ha fler roller om ni vill. Ni kan t ex välja in roller som jordekologiexpert eller lägeransvarig.

Ni väljer också en verksamhetsplan. Det är en text som kan vara rätt kort som beskriver vad ni vill göra i klubben. Använd gärna idéerna från er brainstorm om ni gjorde en (se ovan)! Se ett exempel på verksamhetsplan här.

Här hittar du en Mall för uppstartsmöte, med fortsatt information om vad ni behöver göra på uppstartsmötet.

Skriv under protokollet!

När uppstartsmötet är klart och ni har tagit anteckningar i mallen för uppstartsmöte, så behöver detta dokument skrivas under. Uppstartsmötets mötesordförande, mötessekreterare och mötesjusterare behöver skriva under.

Det ena sättet är att skriva under för hand på ett fysiskt pappet, scannar in protokollet och skickar det till oss. Istället för att scanna kan ni helt enkelt fota av protokollet (så länge fotot är tillräckligt högupplöst och läsbart och skicka det till oss.

Ni kan också fixa en digital underskrift av protokollet. Om ni vill göra det, så kan Moa & Joakim hjälpa till. Skicka en pdf av protokollet till verksamhetsutvecklare@faltbiologerna.s.

Alla era papper kommer vi sen spara i en egen mapp på Fältbiologernas Drive.

Sätt igång med aktiviteter och allt ni vill göra!

Pang, klubben är igång! Skål i valfri alkoholfri dryck!

Det finns massor av olika sorters aktiviteter att göra i en Fältbiolog-klubb, och när ni är igång så får ni tillgång till att använda Fältbiologernas kanaler på sociala medier, ni kan söka pengar till er klubb, ha en klubbsida här på hemsidan, göra mailutskick till era medlemmar, få fortsatt hjälp av våra verksamhetsutvecklare och mer. Du får tillgång till (och info om hur du använder) hemsida mm när ni väl är igång!

Ni kan nu också söka pengar från Fältbiologerna! Alla klubbar kan få 3000kr i uppstartsbidrag som ni kan använda till era aktiviteter, för detta använder ni denna blankett. För våra andra bidrag, kolla in sidan Mallar & Blanketter! Skicka blanketterna till riksstyrelsen@faltbiologerna.se

Ta hjälp av våra guider

Ta gärna hjälp av våra guider, hur mycket eller lite du vill, fulla med tips och idéer för dig som driver klubb. Du hittar många fler resurser för klubbar här!Hej! Joakim heter jag! Till mig kan du höra av dig om du har frågor om klubbstart.

verksamhetsutvecklare@faltbiologerna.se 

070-387 01 34