Johan Andersson ny ordförande

Johan Andersson ny ordförande

Johan Andersson tar över ordförandeposten i Fältbiologerna

Under Fältbiologernas riksårsmöte i Kungälv valdes Johan Andersson till ordförande för Fältbiologerna. Han har tidigare haft flera ledaruppdrag på både lokal och nationell nivå. Tidigare har Johan även varit vice ordförande i Fältbiologernas riksstyrelse.

Johan har tidigare haft uppdrag i Sveriges ungdomsråd, Ungdom Mot Rasism och Sveriges elevråd – SVEA och hittade tillslut fram till Fältbiologerna för drygt ett år sedan. Han har ett brinnande engagemang för organisationen och ett intresse för natur och miljö som går långt tillbaka.

– När jag växte upp hade jag privilegiet att bo väldigt nära ett naturreservat. Det blev en plats som jag upplevde tillsammans med familjen. När jag ser tillbaka på det inser jag att det var där känslan av gemenskap i naturen började gro. När jag blev äldre insåg jag att jag också ville kämpa för det jag tyckte så mycket om, så jag började engagera mig politiskt.

Som ordförande vill Johan sprida engagemang för Fältbiologerna hos unga runt om i landet. Att unga organiserar unga är en stark övertygelse som har funnits länge i organisationen.

-Under vårt 70-årsjubileum träffade jag en person som engagerade sig i Fältbiologerna under 60-talet. Han berättade att om det var någonting hade hade lärt sig i Fältbiologerna, och som hade följt med honom hela livet, så var det att det inte finns några vuxna som berättar vad som går och inte går att göra. Därför gjorde Fältbiologerna det de själva ville. Den övertygelsen lever kvar och är väldigt stark än idag.

Johan ser också ljust på framtiden och menar att Fältbiologerna är viktiga för att driva vår tids viktigaste frågor, inom klimat och miljö.​

-Trots att vi har många utmaningar, så har vi också väldigt många styrkor och mycket gemensamt. Vi vet att man tjänar på att känna naturen när man ska kämpa för den. Det är därför vi är både ute i naturen och inte i miljödebatten. Att enas kring det är vår spetskompetens.

Politiskt ser Johan att perspektivet natur och miljö måste bli mer av en självklarhet vid beslutsfattande.
– Jag ser miljö och natur som ett perspektiv som ska finnas med i alla samhällsfrågor, precis som ekonomi idag tas med in i varje lagförslag som läggs. Miljön påverkas alltid precis som människan gör.

Vi vill även passa på att rikta ett stort tack till vår avgående ordförande Minou Moon. Efter 18 år som medlem i föreningen är det dags för honom att avsluta sina verksamma år då tiden är inne att bli stödmedlem. Han har gjort ett fantastiskt arbete och drivit hela föreningen framåt.

Artiklar om Johan Andersson, Fältbiologernas nya ordförande