Lupinbekämpardagen

STORA LUPINBEKÄMPARDAGEN
Lupinen må vara vacker, men egentligen är den en invasiv art 
från Nordamerika som gör stor skada på vår inhemska natur. 
Både blommor och insekter drabbas när lupinen tränger ut 
andra växter. Men tillsammans kan vi bekämpa intrånget! 

Den 6 juni, på Sveriges nationaldag, ger vi oss ut i hela landet för att bekämpa lupinerna!

 
VÄRNA BIOLOGISK MÅNGFALD - BEKÄMPA LUPINER!

Har ni också sett den färgsprakande blomsterlupinen breda ut sig i vägrenarna, mil efter mil? Vissa tycker att den är vacker, men dess expansion är ett hot mot prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster.

Varför? Jo, blomsterlupinen är en invasiv art från Nordamerika. Den har spritt sig rasande snabbt i Sverige och tar därmed växtplats från flera av våra mest älskade arter. Dessutom binder den kväve, vilket gör marken mer näringsrik. Då trivs inte flertalet blommor. Eftersom många blomsterarter försvinner, får också insekter det svårare att klara sig.

Blomsterlupinen gör alltså stor skada och den har redan fått ett starkt fäste i Sverige. Men tillsammans kan vi bekämpa den! Den sjätte juni, på Sveriges nationaldag, ger vi oss ut i hela landet för att bekämpa lupinerna!			
VAD KAN JAG GÖRA?

Nivå 0. – MINIMUM. Bidra inte till spridningen av blomsterlupinen. Så inte blomsterlupiner i din trädgård eller någon annanstans.

Nivå 1. Plocka blomsterlupiner. Gör en vacker bukett men släng dem sedan på rätt sätt, d.v.s. skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.

Nivå 2. Plocka fram lien och slå blomsterlupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.

Nivå 3. Gräv upp blomsterlupiner. Samla ihop rötterna du och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.

Nivå 4. – HARDCORE. Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!

Det här kan du göra på alla nivåer: bjud in vänner till detta evenemang och uppmuntra dina kompisar att också bekämpa blomsterlupiner!

Du tar självklart eget ansvar för vad, var och hur du gör för att få bort blomsterlupiner. Ta också hänsyn till de eldningsförbud som råder i delar av landet.

 

Inga blomsterlupiner där du bor?

Du kan bidra genom att bekämpa andra invasiva arter såsom jättebalsamin, snöbär, foderlosta m. fl. Kolla artdatabankens lista för information om fler invasiva arter.


LÄS MER

Läs gärna Fritidsodlingens riksorganisations PDF om blomtsterlupinen!


Läs gärna mer om hur du kan främja blomsterängar på Naturskyddsföreningens sida “Världens längsta blomsteräng”. Här kan du få tips på vilka invasiva arter som finns, reglerna kring vägkanter och vem som en bör kontakta


LUPINAKTIVITETER!


Det finns inga kommande evenemang just nu.Ska du/ni  annordna en aktivitet genom Fältbiologerna under Stora Lupinbekämpardagen? Kul!

Använd då “lupin” som Evenemangskategori när du skapar evenemanget här på hemsidan.

#Storalupinbekämpardagen
Har du frågor om lupinbekämpardagen?


Kontakt:  kommunikator@faltbiologerna.se

070-387 01 27