Alla nummer

Fältbiologen 2 2016
Fältbiologen nr 2/2016

Vad sjunger fåglarna om? Hur gör en för att skriva en riktigt bra debattartikel? Vadå limnologi och XQ? Använder Fältbiologerna för krångligt språk? Det här numret gör någon form av djupdykning i fenomenet språk.

Fältbiologen nr 1/2016

Vad finns det egentligen i biosfären? Och vilka ligger EGENTLIGEN bakom istiderna? Detta, och mycket mer, får du reda på i detta nummer av Fältbiologen.

Det går åt skogen
Fältbiologen nr 3-4/2015

Det går åt skogen! Läs om skogskamp som gav resultat, en resa till en ö full med orkidéer samt om de onda jätteräksfälten som breder ut sig hektar efter hektar och förstör mangroveträsken.

Fältbiologen nr 2/2015

Vi äter nästan hela tiden. Och vi vet att det påverkar miljön. Är odlad lax bättre än vild? Eller är det dags att sadla om helt till vegansk mat? Läs numret och se!

Gåsgamar i extremadura
Fältbiologen nr 1/2015

Hur kommer det att vara i framtiden? Klimatkris, massutrotning eller förvildning? Följ med ner i de djupa gångarna nere i Svalbards fröbank, till Extremaduras betesmarker och in i en framtid utan människan. 

Annat än skräp
Fältbiologen nr 4/2014

I det här numret får vi möta flera exempel på återbruk. Vi träffar samlare, klädexperter och kaniner som återanvänder både det ena och det andra.  Slit och släng är inte Fältbiologens melodi. Om du inte redan börjat återbruka, nu är det dags! 

Fältbiologen 3/2014 framsida
Fältbiologen nr 3/2014

Såhär på hösten gör sig svamparna ständigt påminda med sina fruktkroppar som sticker upp i skogen och på gräsmattorna. Men svamp är så mycket mer än det vi ser! Vi bekantar oss med tickor, möglet som blev mat, delikatesser bortom kantareller och de gåtfulla slemsvamparna. I det här numret får du 100 % svamp!

Fältbiologen 2/2014 framsida
Fältbiologen nr 2/2014

Vad är hemma? "Jorden min och din, planeten som snurrar som våra liv." är ett av svaren som ges i det här numret, där det mesta kretsar kring temat hemma. Men ett hem kan också vara ett ställe där ett vilddjur spinner i soffan och där du gör något som du kallar hemgjort. Det kan vara platsen som föder dig, ett sammanhang där du trivs eller en trygghet inom dig själv. Välkommen hem!

Barn av naturen 1/2014
Fältbiologen nr 1/2014

Vi har alla varit barn och såhär på vårkanten kan en känna sig barnslig på nytt, och minnas alla fina barndomsminnen av naturen. Men det är inte bara vi människor som återföds såhär års, även djuren och växterna får barn i alla dess slag.

Fältbiologen 3-4/2013 framsida
Fältbiologen nr 3-4/2013

Det stora bajsnumret är här! Fältbiologen tar ett helthetgrepp på begreppet bajs och försöker utröna vad det är bra till och hur vi hanterar det både i våra egna kroppar och när det kommer ut. Vi synar djurens inre världar samt dyker ner i dyngan tillsammans med småkryp, mossor och mikroorganismer.

Fältbiologen 2/2013 framsida
Fältbiologen nr 2/2013

Diettrenderna avlöser varandra och verkar följa någon sorts eget mode snarare än vetenskap. Men hälsa handlar om så mycket mer än dieter och att få en kropp som ser snygg ut på stranden. Hälsa och miljö är sammankopplat och i det här numret av Fältbiologen utforskar vi den aspekten av begreppet hälsa.

Fältbiologen nr 1/2013

Det finns all anledning att ägna en tanke åt vad landet egentligen är, en liten byhåla, ett skogsplantage i norra Sveriges inland – eller en plats där vi lever tillsammans med något som är större än oss själva. Fältbiologen 1/2013 handlar om landsbygdens vara och icke vara.

Fältbiologen 4/12 framsida
Fältbiologen nr 4/2012

"Miljön kommer inte att räddas om inte vi unga sätter eld i baken på makthavarna. Gubbarna med hjärtan av asfalt kommer inte att rädda en kotte av egen kraft." Fältbiologen 4/2012 handlar om humor som maktmedel. Ett asgarv som förlänger kampviljan!

Fältbiologen 3/2012
Fältbiologen nr 3/2012

Ett nummer om pengar, ekonomiska samband, om möjliga förändringar på världssystemet samt stor artikelserie om Ojnareskogen på Gotland och kampen för att få den att stå kvar.

Fältbiologen nr 2/2012

Fältbiologen slungas, likt honung, rakt in i den söta naturen där arbetsbin, humlor, betor, biodlare, biskådare och paddlarentusiaster slåss om att vara sötast.

Fältbiologen nr 1/2012

I det här numret av Fältbiologen rör vi oss i din närhet. Vi studerar fjärilar, vi dyker ner i mossornas rike och vi sätter avtryck i vår omgivning genom våra beslut och hur vi agerar. Vad har du i din närhet? Och vad vill du ha i din närhet?

Fältbiologen nr 4/2011

Fältbiologen 4/2011 - ett nummer om gemenskap, samhörighet och hur saker hör samman, om genus och olika typer av miljökamp, om nakna råttor och stora träd

Fältbiologen 3/2011
Fältbiologen nr 3/2011

Med en gedigen kunskapstörst och en stor portion kärlek till det skrivna ordet har Fältbiologen tagit sig an allt från den lilla läsaren till världens största bokprojekt. Fältbiologen beger sig ut på resor till otillgängliga platser, fördjupar sig i litteraturens processer och blickar ner i piratens skattkista.

Fältbiologen 2/2011 framsida
Fältbiologen nr 2/2011

Det här numret av Fältbiologen handlar om att gå ner sig i träsket. Om att rota runt i dyn därnere för att se vad man hittar och var man vill dyka djupare. När du väl tagit första steget ner i en ljummen pöl är risken stor att du fastnar där i sörjan.

Fältbiologen nr 1/2011

Idag vill alla ha miljövänliga, ekologiska och klimatsmarta produkter och marknaden svarar därefter – gröna bilar, svanar och falkar och strutsar. Men hur ska man som konsument kunna veta när allting plötsligt blivit grönt? Fältbiologen ger sig ut och genomskådar allt från kärnkraft till tvättmedel.

Fältbiologen nr 3-4/2010

Allt är ett ständigt jagande. På sommarminnen, på älgar, på det som inte syns, på perfekta surfvågor, på rovfåglar. Jakten går vidare. 

Fältbiologen nr 2/2010

Mången varelse har vandrat på denna jord. Dinosaurierna härskade under en speciell period, senare tog däggdjuren över. Och människorna. Fältbiologen tittar tillbaka på de utdödas liv, men finner också ny kraft att rädda hotade arter och återinföra de förvunna. Borta för alltid – det trodde ni bara. 

Fältbiologen nr 1/2010

Den skickliga spåraren är medveten om sin riktning och väljer noga var den lämnar sina egna spår. Som ett litet stenröse på den högsta toppen, eller som ett inspirerande minne i någons huvud. Och trots att det kräver orimligt mycket tålamod färdas den hellre längs järnvägen än lämnar molnvita ränder på himlen.

Fältbiologen nr 4/2009

Fältbiologen ser tillbaka på klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn och finner politisk ovilja från makthavarna, danskt polisvåld och rakt igenom sömniga förhandlingar. Men också en oerhörd styrka från folket och en miljörörelse på starkare frammarsch än någonsin tidigare. 

Fältbiologen nr 3/2009

Det bästa i livet är gratis, heter det ju så fint. Och det håller vi med om. Fältbiologen nummer 3/09 handlar om gratis mat och möbler, frihet i skog och mark, om bär och svamp samt allt om hur du ska förbereda dig inför COP15-mötet i Köpenhamn.

Fältbiologen nr 2/2009

Förr gjorde man allting själv, från att sylta fårskalle till att bygga cykelbilar. Idag handlar det mer om en hobby för några få. I det här numret av Fältbiologen finns tipsen och inspirationen för att göra saker med egen hand. Förverkliga ditt drömbygge helt enkelt. Skrota, pilta, dôna, pula och plocka så mycket du orkar.

Fältbiologen nr 1/2009

Det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Vi blev inte riktigt som de tänkt oss. Mellan himmel och jord ryms mycket luft i cirkulation och partiklar som förstör för oss. Kampen mot utsläpp och makthavare går vidare samtidigt som Jorden snurrar på och vindarna med den.

Fältbiologen nr 4/2008

Välkommen till en värld som inte drivs av direkt solljuset. Den kan vara både spännande och hemlighetsfull, fuktig och torr. I underjorden grävs det av både prospekteringsbolag, mullvadar och grodor. Under staden samsas framrusande tåg och människor som idkar urbant friluftsliv. På andra håll huserar speleologer och stalagmiter. Eller du.

H2O
Fältbiologen nr 3/2008

Vatten är grunden för vårt liv, inte enbart för vårt fysiska liv. Vatten ger oss njutning, stillhet och utmaningar för oss som människor. Och att havet täcker över 70 procent av vår planets yta gör att det påverkar oss otroligt mycket. Det här numret handlar om vatten: i fjällsjöar, på kalhyggen och hemma i din kran.

Fältbiologen nr 1-2/2008

Sexchock i Fältbiologen! Du får bekanta dig mensskyddet som är på gränsen till så miljövänligt som ett mensskydd kan bli. Dessutom leder vi dig in i en värld som myllrar av homosexuella djur, p-piller och sexakter du inte trodde fanns. Vi tar dig även med på en granskning av naturfilmernas vinkling av manliga och kvinnliga djur.

Fältbiologen nr 4/2007

Ni alla världens insnöade människor som riktar Er uppmärksamhet mot naturen och miljön. Här är numret som är dedikarerat till Er. Ni som vill gräva ner er i era egna små världar av lavar, fåglar och stadsplaneringsfrågor. Kom och läs om bromsar, cyklar, Vattenfalls smutsiga affärer och örninventering.

Fältbiologen nr 3/2007

Döden lurar överallt. Döden, det definitiva slutet – men också början för allt liv som komma skall. Läs om artutrotning, ekologisk begravning och om de mytomspunna skarvarna. Tänk på döden.

Fältbiologen nr 2/2007

Om man skulle låta varje transportmedel som färdas kring jorden dra ett snöre efter sig skulle klotet snabbt bli ett nystan. Folk, äpplen, flyttfåglar, frön och tvättmaskiner reser omkring med enorm hastighet. Många transporter är onödiga medan vissa resor är väl värda. Välkommen till ett nummer som förflyttar sig.

Fältbiologen nr 1/2007

År 2007 fyllde Fältbiologerna 60 år. Med anledning av detta gjordes ett nummer med historier från historien. Ett nummer med nostalgi, anekdoter, svartvita foton. Men också vad vi kan lära oss av de som kom före oss.

Fältbiologen nr 3-4/2006

Framtidens kulturlandskap? Ett dubbelnummer om genmanipulation, naturnära skogsbruk och ekologiskt jordbruk. Dessutom ett stort resereportage från Himalaya – snöleopardens rike.

Fältbiologen nr 2/2006

Ett stort nummer om skogen. Eller ett nummer om varför en internationell skogskamp behövs. Är regnskogen en åttiotalspryl? Fungerar miljöcertifieringen av skog? Det är bara några av de frågor som tas upp i numret.

Fältbiologen nr 1/2006

Tema energi. Om kärnkraft, miljöhjälp som sabbar miljön, Vilhelminaborna som kämpar för Vojmån och bilar som drivs på vete.

Fältbiologen nr 3-4/2005

Om en alternativ rovdjurspolitik, inavel, duvhöksjakt, järvar och mycket mer. Bland annat en topplista över de tio grymmaste rovdjuren och ett stort reportage om naturfotografen Staffan Widstrand.

Fältbiologen nr 2/2005

Där civilisationen slutar ... tar friheten vid. Så börjar detta nummer av Fältbiologen. Innehållet vandrar genom vildmark, överlevnadskurser och primitivism. Ett reportage om Teaching Drum Outdoor School i USA, ett annat om havsbaserad vidkraft. Ett fullspäckat nummer som håller hög spänning.

Fältbiologen nr 1/2005

Rubriken lyder: du väljer själv. Innehållet omfattar olika skilldringar av hur man förändrar. Förändrar i sig själv och i världen. Dessutom trädaktivism och djupekologi.

Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: