RÅM

RÅM

RÅM är en riksaktivtet och sker i början av varje år. De betyder att alla medlemmar, nya som gamla är varmt välkomna till det vi kallar RÅM.

RÅM är en förkortning för riksårsmöte (då vi beslutar om vår framtid) men i Fältbiologerna är RÅM fullspäckat med så mycket mer än ett möte.  Precis som på alla riksaktiviteter är vi både inne och ute, upplever naturen, kämpar för miljön och får lära oss en massa. Du är såklart med på det du vill!VAD HÄNDER PÅ RÅM?

RÅM är allas stora chans att träffas och diskutera Fältbiologernas framtid och hur vi ska förändra och förbättra (tack vare riksårsmötet). Samtidigt som det också brukar bjudas på utflykter, spännande föreläsningar och show.

Förutom att påverka är RÅM ett ypperligt tillfälle att träffa nya härliga människor när nästan 100 fältbiologer är samlade på samma ställe. Dessutom avslutas det hela med en stor högtidlig middag och den stora RÅM-showen, där alla deltagare får chansen att visa upp sina talanger och underligheter. Dagar i demokratins tecken som avslutas med att slå klackarna i taket, de är RÅM det!

RÅM hålls vanligtvis i början av januari och arrangeras på olika platser varje år.

VART HAR RÅM VARIT?

(de senaste åren)

RÅM 2009 – Ljungsbro utanför Linköping
RÅM 2010 – Kungälv utanför Göteborg
RÅM 2011 – Storvik utanför Gävle
RÅM 2012 – Järna i Södertälje kommun
RÅM 2013 – Visby på Gotland
RÅM 2014 – Malmö
RÅM 2015 – Jönköping


RÅM 2016 – Bräcke mellan Östersund och Sundsvall
RÅM 2017 – Kungälv utanför Göteborg
RÅM 2018 – Bromma i Stockholm
RÅM 2019 – Upplands-Bro utanför Stockholm
RÅM 2020 – Ljungsbro utanför Linköping
RÅM 2021 – Digitalt

RÅM 2022 – Digitalt


VAD ÄR ETT RIKSÅRSMÖTE?

Riksårsmötet är Fältbiologernas högsta beslutande organ. Det innebär att det är här många viktiga beslut om föreningen tas ex vilka ska representera föreningen, vilken verksamhet ska vi ha och vilken politik ska vi driva?

Alla medlemmar har rätt att berätta va de tycker samt rösta, antingen på plats eller via distans. Vi går även igenom det gånga året, hur gick ekonomin och stämmer av i fall vi utförde vi den verksamhet som beslutades om på förra årsmötet.

 

HUR GÅR ETT RÅM TILL?

Praktisk info om hur ett RÅM går till

För det mesta hyr Fältbiologerna en skola där vi bor, har möte, föredrag och kul. I några rum sover vi på liggunderlag/luftmadrass i en skön sovsäck. Om du saknar sovsäck och/eller liggunderlag så fyller du i det anmälan.  En brukar kunna välja mellan ”vild” och ”lugn” sovsal och i andra rum hålls föredrag och workshops.  Riksårsmötet brukar hållas i skolans aula eller gympahall.

Under RÅM-dagarna finns det mycket tid att lära känna varandra, ha utflykter, hålla eller gå på föredrag, åka skidor, arrangera en fest, ordna olika verkstäder osv.

Vi äter ekologisk och vegetarisk mat tillsammans som ett matlag fixar. Det brukar också finnas också ett fik som vanligtvis något distrikt eller gäng ansvarar för. Där säljs kaffe, kakor och annat fika till en billig penning.

Den sista RÅM-dagen avslutas med en högtidlig RÅM-middag och sedan en fantastisk show där alla som vill är med och spexar och uppträder. Att sitta och mysa och titta på är också mycket trevligt!

 

Anmälan och kostnad

Det är helt gratis att delta på RÅM. Fältbiologerna betalar mat, sovplats, byråkrati innan, under och efter mötet, exkursioner, föredrag, filmkvällar, RÅM-show och aktion.

Arrangörer

Ansvaret för att arrangera riksårsmötet roterade fram till för crika 15 år sedan på de olika distrikten tillsammans med riksstyrelsen. Nu är det istället en RÅM-kommitté som planerar och fixar. Styrelsen står fortfarande för att arrangera alla pass kring riksårsmötet, alltså motioner och verksamhetsförslag samt själva årsmötesförhandlingarna. RÅM-kommittén planerar vart mötet ska äga rum samt maten, kvällsaktiviteter och anmälningar etc. Vill du sitta i RÅM-kommittén för att planera nästa års årsmöte kan du anmäla ditt intresse till valberedningen och/eller riksstyrelsen.

HUR GÅR ETT RIKSÅRSMÖTE TILL?

Plenum

Fältbiologernas riksårsmötet sker dels i plenum form och dels under diskussions forum. Plenum är då alla röstberättigade medlemmar samlas på en och samma plats. Platsen som vi samlas på kallas för plenisalen, men endast under plenum förhandlingarna.

Under plenum pratar en inför hela mötet och berättar vad en tycker. Det är under plenum förhandlingarna som beslut kan fattas. Av oss. För oss. Normalt pågår plenum förhandlingarna i ca en och en halv dag.

Diskussionsforum

Anledningen till att hela arrangemanget RÅM är lagt över så många dagar är på grund av att alla ska kunna diskutera och prata. Under diskussionsforum diskuteras och planeras aktiviteter för det kommande året samt de motioner och propositioner (förslag till mötet på ändringar/tillägg i verksamheten) som kommit in till årsmötet. De flesta diskussioner äger rum i smågrupper, under riksårsmötet finns det sedan möjlighet att prata i plenisalen. Då pratar en inför hela mötet och berättar vad en tycker.  Själva riksårsmötet pågår oftast i cirka en och en halv dag. Det är nu alla beslut fattas! Av oss. För oss.

Att vi har diskussionstillfällen är för att allas röster ska bli hörda kring besluten som ska fattas. Att ha enbart möte i helgrupp, i plenisalen, medförde enligt talarstatistik att ett fåtal medlemmar gjorde sina röster hörda. Därav är diskussionstillfällena ett sätt att få fler till tals – en mer demokratisk ansats. Men som givetvis även kan kritiseras då det kräver ett långt deltagande.

Årsmöteshandlingar – Viktiga papper

Viktiga papper innehåller allt en behöver ha under årsmötet; motioner, propositioner, verksamhetsberättelse, verksamhets- och budgetförslag samt information om hur årsmötet kommer att gå till och annat oumbärligt. Viktiga papper läggs innan RÅM upp på hemsidan (de brukar synas på förstasidan).

BILAGOR

På sidan styrdokument kan du hitta alla våra stadgar, protokoll, policydokument och miljöpolitiska program. Här kan du också hitta de senaste riksårsmötesprotokollen och årsmöteshandlingar.