Skicka morot till landsbygdsministern

Skicka morot till landsbygdsministern

Vill du skydda våra skogar och samtidigt göra vår landsbygdsminister glad? Vilket tur, då kan du hjälpa oss att skicka morötter till Jennie Nilsson! 

Kanske behövs det både morot och piska för att lyckas få våra politiker att ge våra sista riktiga skogar ett skydd. Vi tänker att vi  börjar med moroten! Vi uppmanar därför alla, ung som gammal, lång som kort, fältbiologer och alla, att skicka en morot till landsbygdsminister Jennie Nilsson. På så sätt kan hon bli motiverad att ge skydd åt de sista riktiga skogar som finns kvar och ta beslut som är bra för våra våra skogar och dess invånare. 

Hur gör man? 

  1. Stoppa en morot i ett kuvert (en tecknad på morot kan ju också duga om inte annat)  
  2. Skriv gärna en hälsning (tex att våra skogar behöver skyddas, att rosentickan behöver hjälp, att du villa ha kvar din svampskog eller att riktig skog är viktig för klimatet) och skriv under med ditt namn.
  3. Sätt på frimärken och skicka kuvertet med morot och hälsning till:                                                                                                                                                                            

Jennie Nilsson

Näringsdepartementet 

103 33 Stockholm 

 

Det går också bra att skicka mejl till ministern med en bild på en morot. Det kan du göra till naringsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

 

Vet du inte vad du ska skriva? Kom på digital brevskrivaworskhop 12 november! Se event här >>  Eller besök oss på Mynttorget 18 november någon gång mellan 15.00- 18.00, så kan du få både morot, vykort och porto.   (OBS! Superviktigt att hålla avstånd!) 

 

MEN VARFÖR?  Består inte halva Sverige av skog och har vi inte mer skog än någonsin i Sverige? Och dessutom är väl skog bra för klimatet?

Det är skillnad på skog och skog, och framförallt är det skillnad på skog och trädplantage. Vi har kanske mer träd och mer trädplantage än någonsin, men av våra riktiga skogar finns nästan ingenting kvar. På samma sätt som man inte kan kalla en rapsåker för äng kan vi inte kalla ett trädplantage för skog. Det vi vill är att skydda våra sista riktiga skogar. 

Riktig skog är viktig för väldigt många arter. Rosenticka, reliktbock, doftticka, tretåig hackspett och många många andra arter behöver den riktiga skogen, inte ett ensidigt trädplantage. Ungefär hälften av alla hotade (rödlistade) arter, dvs ungefär 2000 arter är beroende av riktig skog. Att spara riktig skog är därför bra för att stoppa artdöden.

Riktig skog är bra för klimatet. Förvisso tar trädplantage  också upp koldioxid men gamla skogar har istället ett stort kollager eller kolförråd. Så här kan man förenklat beskriva det: En skog som är 200 år har under 200 år tagit upp  koldioxid från atmosfären och bundit in den i träd och i mark. Om denna skog skövlas och blir till kortlivade produkter såsom pappmuggar och biobränslen som snabbt eldas upp, kommer all den koldioxiden återigen släppas ut i atmosfären. Även om vi planterar nya träd kommer det ta 200 år att binda in samma mängd koldioxid igen. Så lång tid har vi inte att lösa klimatkrisen. Därför behöver den riktiga skogen få stå kvar för att vi ska kunna bromsa klimatförändringarna.  

Riktiga skogar är bra på  många andra sätt också. Bland annat är de livsviktiga för renar som äter hänglavar. Hänglavar trivs endast  på  gamla träd och finns ingen riktig skog finns därför ingen mat för renarna. Dessutom är våra riktiga skogar vackra, det finns bär och svamp i dem  och inte minst har de ett värde för sig själva. 

Eftersom skogarna är så viktiga och eftersom det finns så lite riktig skog kvar behöver vi vara väldigt rädd om den sista som finns kvar. Vi behöver göra allt vi kan för att  låta våra sista riktiga skogar få stå kvar.  En grej är uppmuntra landsbygdsministern att skydda mer skog och ge henne morötter för att agera! 

Vill du vet mer om skog?

Läs mer på www.omskogen.se 

Annat lästips:

Naturskyddsföreningen, Ökat skogsbruk räddar inte klimatet. Läs här >>

Har du frågor? kontakta tove.lonneborg@faltbiologerna.se 

Ps. Är du medlem i Fältbiologerna och vill ha betalt för moroten och portot? Spara kvitto skriv till tove.lonneborg@faltbiolgerna.se