Skogsnätverket

SKOGSNÄTVERKET

Skogsnätverket kombinerar nördig artkunskap med hårdförd skogspolitik. Vi färdas till fina skogar, tittar ofta i lupp och kämpar mot orättvisor i skogsbruket, typ som en superhjälte.

Tillsammans lär vi oss hur man känner igen en värdefull skog och hur man kan främja dess biologiska mångfald samtidigt som vi försöker sprida kunskapen vidare till politiker, skogsbolag och lokalbefolkning. Nätverket har möten cirka tre gånger om året där vi planerar och utvärderar vår verksamhet, ofta i kombination med exkursioner och kurser. Vanligtvis genomför vi en större inventering varje sommar och ordnar ibland spetskurser kring olika ämnen, exempelvis signalarter, skogsbruksmodeller, tickor eller vedlevande insekter.


Bli aktiv genom att komma på en av våra aktiviteter! Information om vad som händer inom Skogsnätverket framöver finns i kalendern och i vår facebookgrupp. Vi kommunicerar främst genom vår mejllista, hör av dig till info@faltbiologerna.se om du vill gå med på den.  Slutligen vill vi rekommendera Fältbiologens temanummer om skog, nr 2/2006, och nr 1/2018 Mycket bra läsning!

Du kan också påverka!

Om du också brinner för denna fråga, bli en del av oss! Du kan både bli medlem och engagera dig aktivt för att skapa en förändring. Eller så stödjer du Fältbiologerna så att vi kan förändra världen!

Skogsnätverket nyheter

Fler skogar behövs! - Fältbiologernas inventeringsrapport för 2019
Fler skogar behövs! - Fältbiologernas inventeringsrapport för 2019
Fler skogar behövs! Fältbiologernas skogsnätverk släpper idag sin årliga inventeringsrapport som visar på att stora skogsområden med höga naturvärden fortfarande står helt utan skydd. Många…
Statens bolag motverkar miljömålen
Statens bolag motverkar miljömålen
Pressmeddelande 4 mars 2019 Statens bolag motverkar miljömålen Fältbiologernas skogsnätverk har besökt Sveaskogs marker i Jokkmokks och Arjeplogs kommuner. Granskningen visar att flera områden helt…
Beviset Värdefull skog avverkas hejdlöst
Beviset Värdefull skog avverkas hejdlöst
Nu släpps rapporten från skogsnätverkets inventering 2017. Slutsatsen? VÄRDEFULL SKOG AVVERKAS HEJDLÖST! Läget i Sveriges skogar är kritiskt! Endast några få procent av de svenska…

Skogsnätverkets kalender

lör 19

Öppet riksstyrelsemöte

19 september kl. 09:00 - 20 september kl. 17:00
lör 19

Svamptur till Bokedalens Naturreservat

19 september kl. 10:00 - 17:00
sön 20

Cykla dressin med Lunds Fältbiologer!

20 september kl. 11:15 - 18:00
tis 22

Kortfilmsfilmvisning av “Om skogen” & samtal

22 september kl. 13:00 - 15:00
tis 22

Filmvisning av “Om skogen” (GRATIS)

22 september kl. 19:00 - 20:30
ons 23

Ornitologonsdag

23 september kl. 07:00 - 09:00
tor 24

Fågelmorgon

24 september kl. 07:30 - 09:00
tor 24

Filmvisning av “Om skogen” – Göteborg

24 september kl. 17:30 - 19:30
Föreningsdokument

 

Skogsnätverkets stadgar >>

Skogsnätverkets protokoll 2017 >>

Skogsnätverkets protokoll 2018 >>
Mer om skogen

Vad kan jag göra?

Använd mindre papper

Ta med andra ut till dina smultronställen

Inventera skogar

Gå med i Fältbiologernas skogsnätverk (maila medlem@faltbiologernas.se)

Inventering

Varje år inventerar skogsnätverket skogar och sammanställer allt i en omfattande rapport. Här kan du läsa de senaste rapporterna.

Inventering. Inventering innebär att ”gå igenom och göra en förteckning över” och är ett viktigt vapen i kampen för att bevara snygga, artrika skogar som ännu inte kalavverkats och blivit till plantager. När man inventerar vill man förstås hitta rödlistade arter som man kan mosa i ansiktet på skogsbolagen, men innan man ger sig på att leta efter millimeterlånga knappnålslavar kan det vara värt att ge platsen en övergripande bedömning, en strukturinventering. För att få en uppfattning om hur orörd eller gammal skogen är kan du se efter om träden är av varierande ålder och art, om det finns död ved och om den tillhör rotvältor eller brutna stubbar samt hur grenarna växer. Notera terräng och markvegetation, om området är till exempel kuperat eller har fuktigt klimat. Titta efter kulturspår och tecken på skogsbruk.

text: Alva Anderberg

Mer om skog!

Läs här om Fältbiologernas åsikter om skogen