Viktig information om Coronakrisen

Viktig information om Coronakrisen

Viktig information om Coronakrisen

 

Vi måste alla ta vårt ansvar för att bekämpa Coronakrisen. Fältbiologernas riksstyrelse har därför fattat en rad beslut - om både våra aktiviteter och vår aktivism - i syfte att:
    • utöva solidaritet med äldre och riskgrupper
    • minska risken för framtida kriser (såväl pandemier som andra kriser)
    • möjliggöra fortsatt engagemang ute i naturen och inne i miljödebatten.

 

1.Fältbiologerna ska bekämpa framtida kriser genom aktivism. Miljöskadlig verksamhet som ökar risken för nya epidemier – som industriell köttproduktion, förstörelse av djurs livsmiljö och tinande av permafrosten – måste stoppas. Vi ska öka samhällets beredskap och självförsörjning, bekämpa rasismen och se till att krispengarna går till människor och en hållbar omställning – inte till fossilindustrin.

2. Fältbiologerna rekommenderar våra klubbar och medlemmar att anpassa vår verksamhet efter krisen för att bekämpa smittspridningen och rädda liv.

 

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vidta försiktighetsåtgärder (exempelvis dessa riktlinjer för arrangörer) Alla – men särskilt arrangörer – ska hålla sig uppdaterade om eventuella nya rekommendationer.

Här finns Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att ta ett stort individuellt ansvar. För att ta vårt ansvar som förening ger Fältbiologernas riksstyrelse följande skarpa rekommendationer till våra klubbar och medlemmar:

– Arrangera inga aktiviteter inomhus
– Avstå från onödiga resor

– Undvik att resa i rusningstid
– Delta inte i fysisk verksamhet om du har minsta symtom.

Som tur är så är vi ju en naturförening och kan hitta på massor av kul ute i naturen – från fågelmorgnar till lavvandringar. Vi uppmuntrar med glädje till alla utomhusaktiviteter där deltagarna håller minst 2 meters avstånd till varandra. Vi uppmuntrar också till alla typer av digitala träffar, föreläsningar och liknande. Fältbiologerna har en betald variant av Zoom som fungerar väl och som alla distrikt, klubbar, nätverk och medlemmar jättegärna får använda. Kontakta kanslichef Mikaela Sundin på kanslichef@faltbiologerna.se eller 070-387 00 54 om ni vill använda Fältbiologernas Zoom eller få annan hjälp eller tips kring digitala arrangemang. Se även ABF:s guide här:
https://www.abf.se/folkbildning-i-coronatider/

3. Fältbiologerna ska arrangera digitala häng för alla fältbiologer samt andra distansaktiviteter. Varje måndag 19:00-20:00 framöver kommer Fältbiologernas ordförande Tove Lönneborg arrangera måndagsmys, öppet för alla fältbiologer. Där kommer vi umgås tillsammans över Zoom för att ha trevligt och prata om miljöfrågor (väldigt informellt), med ett nytt tema varje måndag. Kanske kommer vi också genomföra gemensamma naturutflykter på distans. Första måndagsmyset sker 6 april 19:00 och har temat Aktivism under krisen, klicka här https://zoom.us/j/635838240?pwd=YW9Ga2JxUThiZXpBMTQvYTYwQ000QT09 för att joina! Samma länk kommer förhoppningsvis gälla till varje måndagsmys framöver.

Vi planerar också digitala föreläsningar om t.ex. hållbart engagemang och olika miljöfrågor. Hör av dig till våra ordföranden Lovisa och Tove  på ordforande@faltbiologerna.se om du har tips eller idéer på föreläsningar eller teman för våra måndagsmys.

4. Fältstation Öland under Kristi Himmelsfärd – Fältbiologernas största årliga event – ställs in. Vi hoppas kunna genomföra en mindre variant av Fältstation Öland under en helg i höst istället. För att lyckas med det kommer vi eventuellt behöva fler ideella medlemmar som vill hjälpa till – håll utkik på hemsidan och i våra sociala medier om det blir aktuellt.

5. Fältbiologerna kommer inte genomföra fysiska arrangemang på riksnivå fram till juli. Järvaveckan och Almedalsveckan har i år blivit inställda, så Fältbiologerna har därmed ställt in vår medverkan där. I dagsläget planerar vi utifrån att kunna genomföra vårt miljöläger i höst och vår resa till kolgruveockupationen Ende Gelände i augusti. Vi är redo att snabbt ändra planerna om det behövs och förhoppningsvis ordna digitala alternativ.

 

I denna historiska situation tar Fältbiologerna vårt ansvar i solidaritet med vården, äldre och riskgrupper. Vi är ledsna att behöva ställa in saker men peppade över möjligheterna till naturutflykter och kreativa lösningar. Tillsammans kommer vi ta oss igenom detta och skapa ett så roligt, kreativt och energiskt fältbiologår som möjligt. Vi kommer alltid arbeta för en bättre värld – för mänsklig överlevnad, global solidaritet och naturens rättigheter. Kampen fortsätter.

 

Senast uppdaterad: 2 april 2020